1 Μαΐου 2024

    Κατάθλιψη στην εργασία: Σημάδια και πώς να την αντιμετωπίσετε

    Κατάθλιψη, άγχος, απώλεια μοχθηρότητας, δυσκολία στη συγκέντρωση, ανεξήγητα δάκρυα, πλήξη… Αυτά είναι μόνο λίγα από τα συμπτώματα κατάθλιψης που μπορούν να παρατηρηθούν στον χώρο εργασίας. Όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το αρνητικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Πώς, λοιπόν, εκδηλώνεται η κατάθλιψη στον χώρο εργασίας;

    Η κατάθλιψη μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την απόδοση σας τόσο στην εργασία όσο και στο προσωπικό σας ζωή. Ορισμένα από τα συνηθισμένα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στον χώρο εργασίας είναι η αύξηση των επιπέδων άγχους, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε αγχωτικές καταστάσεις ή σκέφτεστε για τη δουλειά σας όταν βρίσκεστε μακριά από τον χώρο εργασίας. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει γενικότερη αίσθηση πλήξης και αδιαφορίας σχετικά με τη δουλειά σας, απώλεια ενέργειας και κινήτρων, καθώς και επίμονα συναισθήματα θλίψης και κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να παρουσιάζετε απώλεια ενδιαφέροντος για τα καθήκοντα σας, δυσκολία να συγκεντρωθείτε και προσέξετε στις εργασιακές σας υποχρεώσεις, καθώς και θυμό, αισθήματα αδυναμίας, αναξιοπιστίας ή ενοχής.

    Ωστόσο, η κατάθλιψη στον χώρο εργασίας μπορεί να μην εμφανίζεται προφανώς στους συναδέλφους σας, αφού μπορείτε να κρύβετε ή να εσωτερικοποιείτε αυτά τα σημάδια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πιο εμφανή συμπτώματα που οι άλλοι μπορεί να παρατηρήσουν, όπως η απομόνωση, οι αλλαγές στην εμφάνιση, η συχνή απουσία ή αργοπορία, η αναβλητικότητα, οι χαμένες προθεσμίες, η μειωμένη παραγωγικότητα και απόδοση, η δυσκολία λήψης αποφάσεων, η αδιαφορία και η αποστασιοποίηση, ο θυμός ή η έντονη συναισθηματική φόρτιση κατά τη διάρκεια συζητήσεων και η έλλειψη αυτοπεποίθησης.

    Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αν και το εργασιακό άγχος μπορεί να επηρεάζει την ψυχική υγεία, η κατάθλιψη δεν σχετίζεται μόνο με τον χώρο εργασίας, αλλά και με άλλους πολυάριθμους παράγοντες. Ωστόσο, τα επιπλέον κλίμακας εργασιακού στρες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Εάν αναγνωρίζετε οποιαδήποτε από αυτά τα σημάδια και νιώθετε ότι σας επηρεάζουν, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό στην ψυχική υγεία, όπως έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα στη ζωή σας. Μην ξεχνάτε ότι η κατάθλιψη είναι μια πάθηση της ψυχικής υγείας που απαιτεί την αντιμετώπιση από ειδικούς.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα