27 Απριλίου 2024

    Να θέσουμε υγιή όρια στις σχέσεις μας: Η σημασία της επικοινωνίας και ο δρόμος προς την οικειότητα

    Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η έννοια των ορίων στις σχέσεις μας. Ωστόσο, συχνά βρισκόμαστε δυσκολευμένοι να τα θέσουμε. Σε έναν κόσμο που αδηφαγίας, είναι αναγκαίο να μάθουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και να θέτουμε όρια που θα διατηρήσουν την ψυχική μας υγεία και θα δημιουργήσουν υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις. Ο Daniel S. Lobel, ένας κλινικός ψυχολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Mount Sinai, μάς αποκαλύπτει ότι είναι δυνατό να θέσουμε τα όριά μας χωρίς να πληγώσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους.

    Η θέση όρων σε μια σχέση επιτρέπει στους ανθρώπους να αισθανθούν άνεση και ασφάλεια. Παράλληλα, δημιουργείται ο χώρος για την ανάπτυξη οικειότητας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν σαφή όρια πριν εισέλθουν σε μια νέα σχέση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δημιουργήσουν υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις.
    Παρόλα αυτά, υπάρχουν ανθρώποι που αντιδρούν αρνητικά όταν τους θέτουν όρια ή προσπαθούν να τα παραβιάσουν σκόπιμα. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα διαταραχής προσωπικότητας και να νιώθουν προσβεβλημένοι από τα όρια των άλλων. Επιπλέον, αυτοί που δυσκολεύονται να θέσουν όρια τους αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στο να αντιμετωπίσουν τα όρια των άλλων, δημιουργώντας ανισορροπία στη σχέση.

    Αν και σε κάποιους φαίνεται ότι η διακήρυξη των ορίων απαιτεί αντιπαράθεση, η αλήθεια είναι ότι ένας άνθρωπος πρέπει να ενημερώσει τους άλλους για τη συμπεριφορά που τον ενοχλεί ή για αυτήν που θα επιθυμούσε να υπάρχει. Πολλοί αντιλαμβάνονται αυτήν τη διεκδίκηση ως συμπεριφορά επίθεσης και γι’ αυτόν τον λόγο παίρνουν λανθασμένες αποφάσεις. Ο δρ. Lobel τονίζει ότι η καθιέρωση όρων θα είναι πιο επιτυχημένη όταν προσεγγιστούν με ευγένεια και ήπιο τρόπο.

    Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να παραμείνουμε ήρεμοι όταν τα όριά μας δεν γίνονται σεβαστά. Εντούτοις, θα μπορούσε να μας φανεί χρήσιμο να αξιολογήσουμε αν θέλουμε στη ζωή μας ανθρώπους που συστηματικά παραβιάζουν τα όρια μας. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, μια ήπια προσέγγιση έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγήσει στην επίτευξη επιθυμητού αποτελέσματος. Οι ανθρώπινες σχέσεις ωφελούνται περισσότερο από μια φιλική και ευγενή προσέγγιση στην επικοινωνία.

    Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι τρόποι θέσης όρων διαφέρουν από πρόσωπο σε πρόσωπο και ότι πρέπει να βρούμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον εαυτό μας. Σημαντικό είναι να επιλέξουμε τα σωστά λόγια και να είμαστε αποφασισμένοι στην επικοινωνία μας. Με την εμπειρία και την εξάσκηση, καθίσταται δυνατόν να θέτουμε όρια και να διατηρούμε την αρμονία στις σχέσεις μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα