3 Μαΐου 2024

    Σχέσεις: Η απρόσμενη συνήθεια που τις καταστρέφει

    Αγνοείτε ποτέ τον εταίρο σας για να περιηγηθείτε στο Instagram ή στο TikTok; Εάν ναι, τότε πιθανότατα τους θέτετε σε αυξημένο κίνδυνο μοναξιάς και ψυχολογικής δυσφορίας, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως “Phubbing” (συνδυασμός των λέξεων “phone snubbing”), είναι σχετικά νέο αλλά επιζήμιο για τις σχέσεις, όπως αναφέρει το νέο. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMC Psychology, οι άνθρωποι που βιώνουν “phubbing” είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν μοναξιά και ψυχολογική δυσφορία, κάτι που μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ικανοποίησή τους από τη ζωή τους.

    Ο αντίκτυπος του “Phubbing” στις σχέσεις είναι σημαντικός. Σε αυτήν τη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 720 ενήλικες ηλικίας 18 έως 77 ετών και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν το βαθμό που βίωσαν “phubbing”, καθώς και τα συναισθήματα ικανοποίησης από τη ζωή τους. Από τη μελέτη προήλθε η συμπέραση ότι η αυξημένη έκθεση στο “phubbing” συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας και μοναξιάς. Ενώ δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του “phubbing” και της ικανοποίησης από τη ζωή, οι συμμετέχοντες που νιώθουν μεγαλύτερη μοναξιά έδειξαν υψηλότερη πιθανότητα ψυχολογικής δυσφορίας και μειωμένης ικανοποίησης από την καθημερινότητά τους. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης της κακής χρήσης ψηφιακών συσκευών, όπως των smartphone, στο πλαίσιο των σχέσεων, καθώς και την ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα πώς όπως το “phubbing” μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους και ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε για να το αλλάξουμε αποτελεσματικά.

    Οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου μπορούν να επηρεάσουν όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις, από ρομαντικές σχέσεις έως φιλίες και ακόμα και εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις ρομαντικές σχέσεις μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και μειωμένη ικανοποίηση, ενώ σε άλλες διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, όπως οι φιλίες ή οι εργασιακές σχέσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη εμπιστοσύνη και αίσθημα υποτίμησης.

    Εάν γίνετε θύμα “phubbing”, η διαχείριση της κατάστασης εξαρτάται από το αν είστε εσείς ή το άτομο που δρα αυτή τη συμπεριφορά. Αν παρατηρήσετε ότι βιώνετε αυτήν τη συμπεριφορά, μπορεί να είναι χρήσιμο να τονίσετε το θέμα στον σύντροφό σας και να ζητήσετε αυτό που πραγματικά θέλετε από αυτόν. Για παράδειγμα, μπορείτε να του ζητήσετε να αφήσει για λίγο το κινητό του στην άκρη για να απολαύσετε μια συζήτηση για τη μέρα σας. Η έκφραση των συναισθημάτων σας με ειλικρίνεια και ευαισθησία μπορεί να μεταφέρει αποτελεσματικά τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς τους. Θυμηθείτε ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και δεν είναι δίκαιο να σας αγνοούν για χάρη των κοινωνικών δικτύων.

    Από την άλλη πλευρά, εάν εσείς είστε αυτός που πραγματοποιεί το “phubbing”, υπάρχουν τρόποι να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας. Μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στον εταίρο σας, αφήνοντας το κινητό σας στην άκρη και σε αθόρυβη λειτουργία, έτσι ώστε να μη σας διακόψει κανείς. Είναι κρίσιμο να επικοινωνήσετε με τον εταίρο σας και να βρείτε τρόπους να αποτρέψετε το “phubbing” από την επηρεαστείσα σας σχέση. Μην ξεχνάτε ότι η παρουσία και η προσοχή στον εταίρο σας είναι σημαντική και κάτι που πρέπει να τονίσετε μέσα από τις πράξεις σας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα