6 Μαΐου 2024

    Τα δημοφιλή ποτά που απειλούν την καρδιά – Ο κίνδυνος δεν μειώνεται ακόμη και αν γυμνάζεστε

    Ο κίνδυνος για την καρδιά από την κατανάλωση δημοφιλών ποτών παραμένει ανελέητος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λεπτών που αφιερώνουμε στη σωματική μας δραστηριότητα, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες του Ιατρικού Διατροφής της Σχολής T. H. Chan του Πανεπιστημίου Harvard. Πολλοί ανθρώποι προτιμούν να καταναλώνουν αναψυκτικά και άλλα ποτά που περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης, υποθετικά εμπνευσμένοι από διαφημίσεις που παρουσιάζουν ενεργητικούς ανθρώπους. Ωστόσο, η έρευνα ήταν σαφής: ακόμη και αν κάνουμε φυσική άσκηση σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων -150 λεπτά την εβδομάδα- ο καρδιαγγειακός κίνδυνος δεν μειώνεται αν δεν περιορίσουμε την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.

    Η μελέτη παρακολούθησε για σχεδόν 30 χρόνια δύο ομάδες από συνολικά 100.000 ενήλικες. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: όσοι έπιναν αναψυκτικά που περιείχαν ζάχαρη πάνω από δύο φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, ανεξάρτητα από την άσκησή τους. Ο κίνδυνος παραμένει ακόμη και για όσους ακολουθούν τις συνιστώμενες στοιχειώδεις ασκήσεις 150 λεπτών την εβδομάδα, αν και αυτό δεν μειώνει πλήρως τις επιπτώσεις της κακής διατροφής.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συχνότητα που εξετάστηκε στη μελέτη – δύο φορές την εβδομάδα – είναι χαμηλή, αν και πολύ επιβαρυντική για τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, με την καθημερινή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, ο κίνδυνος αυξάνεται σοβαρά, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αναψυκτικά, ανθρακούχα ποτά, λεμονάδες και κοκτέιλ φρούτων είναι μερικά από τα καταστροφικά ποτά που φέρουν ευθύνη για την αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η μελέτη δεν εξέτασε ειδικά τα ενεργειακά ποτά που συχνά περιέχουν ζάχαρη, αλλά η προειδοποίηση παραμένει.

    Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να αποτελέσει η κατανάλωση ποτών με γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών με διαιτητικές παραλλαγές είναι μια καλή επιλογή, καθώς μειώνει την ποσότητα ζάχαρης. Ωστόσο, το καλύτερο ποτό παραμένει το νερό, σύμφωνα με τον Δρ Drouin-Chartier.

    Τα ευρήματα της έρευνας υποστηρίζουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη για νέες συστάσεις και πολιτικές υγείας που να περιορίζουν την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να προσαρμόσουν τη διατροφή τους και τη σωματική τους δραστηριότητα στις συστάσεις για την υγεία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα