4 Μαΐου 2024

    Άνοια: Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των διαυγειών επεισοδίων και η επίδρασή τους στους φροντιστές

    Μια επιστημονική ομάδα από την κλινική Mayo αποφάσισε να διερευνήσει τι κρύβεται πίσω από τα σύντομα επεισόδια διαύγειας που παρατηρούνται σε ασθενείς με προχωρημένη άνοια. Κατά την διάρκεια αυτών των επεισοδίων, οι ασθενείς που θεωρούνται ότι έχουν χάσει εντελώς την ικανότητα αλληλεπίδρασης εμφανίζουν απροσδόκητες, αυθόρμητες και επικοινωνιακά στιγμές, που είναι ουσιαστικές και ευσταθείς, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στόχος της μελέτης ήταν να αποκωδικοποιήσουν αυτά τα επεισόδια και να εξακριβώσουν εάν υπάρχουν διακριτά μοτίβα ή είδη περιόδων διαύγειας που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί και πότε συμβαίνουν.

    Η μελέτη περιλάμβανε τη συλλογή απαντήσεων από φροντιστές ατόμων με άνοια σχετικά με τα επεισόδια διαύγειας και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia. Βάσει αυτών των ευρημάτων, διαπιστώθηκε ότι το 75% των επεισοδίων αυτών εμφανίζονται σε άτομα με νόσο Alzheimer, σε αντίθεση με άλλους τύπους άνοιας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι το 61% αυτών των διαυγειών επεισοδίων αφορούν γυναίκες, με το 31% να ζει στο ίδιο σπίτι με τον φροντιστή.

    Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ Joan Griffin, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτά τα επεισόδια διαύγειας δεν υποδηλώνουν απαραιτήτως τον εγγύς θάνατο. Κατά τη γνώμη της, η κατανόηση αυτών των επεισοδίων μπορεί να ελαφρύνει το άγχος των ανθρώπων όταν αυτά συμβαίνουν. Οι ερευνητές συνεχίζουν μια διαχρονική μελέτη για να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα επεισόδια και πώς αντιδρούν οι φροντιστές όταν συμβαίνουν, καθώς και πώς τα αντιλαμβάνονται.

    Η Δρ Griffin επίσης τονίζει την ανάγκη να κατανοήσουμε αυτά τα επεισόδια για να βοηθήσουμε τους φροντιστές στο έργο τους και να τους υπενθυμίσουμε το γνωστικό και συναισθηματικό δυναμικό των ατόμων με άνοια. Ο ρόλος των φροντιστών είναι δύσκολος και πολλές φορές απαιτητικός, και η κατανόηση αυτών των επεισοδίων μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με περισσότερη ευαισθησία και ανθρωπιά.

    Συνολικά, αυτά τα ευρήματα της μελέτης ανατρέπουν την άποψη ότι οι διαυγείες επεισόδια συνδέονται με τον εγγύς θάνατο, δίνοντας έτσι ένα πιο ελπιδοφόρο μήνυμα στους φροντιστές και στους ασθενείς. Παράλληλα, ενδεχομένως να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι φροντιστές αλληλεπιδρούν και υποστηρίζουν τους αγαπημένους τους. Τέτοιες κρίσεις μπορεί να χρησιμεύσουν ως υπενθύμιση ότι η φροντίδα είναι πρόκληση, αλλά η ανθρωπιά και η ευγνωμοσύνη πάντοτε μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα