2 Μαΐου 2024

    Αρχαία Μεσσήνη: Μια νέα προοπτική για τη βελτίωση του αρχαιολογικού χώρου

    Σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες έως το τέλος του 2025 θα αποκτήσει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης. Μετά από τις οριστικές αρχιτεκτονικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός χώρου πώλησης και τη διαμόρφωση υποδομών για το κοινό, στη Βόρεια και Νότια είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε θετική γνωμοδότηση με ομοφωνία. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους και αναστηλωμένους χώρους, χάρη στον αείμνηστο Πέτρο Θέμελη, και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Τα ολοκληρωμένα και αναστηλωμένα Θέατρο, Εκκλησιαστήριο και Ασκληπιείο ζωντανεύουν κάθε καλοκαίρι από το πλήθος των επισκεπτών που έρχονται για θεατρικές παραστάσεις και μουσικά δρώμενα. Ο χώρος αυτός αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό και περιβαλλοντικό μνημείο, που έχει μεγάλη σημασία για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

    Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων είναι προτεραιότητα για το υπουργείο. Τα αποτελέσματα, από το 2022 και μετά, είναι εμφανή, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών συνεχίζει να αυξάνεται συνεχώς. Στόχος είναι η αναβάθμιση της Αρχαίας Μεσσήνης να γίνει χωρίς να προκαλεί οπτική, αισθητική ή άλλου είδους όχληση στα μνημεία. Το σχέδιο προβλέπει την ανάδειξη της λειτουργικότητας των υποδομών και την υποστήριξη της συνολικής ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου. Μετά τη σωστική ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας το 2023, προέκυψε η ανάγκη αναθεώρησης των υποδομών εξυπηρέτησης των επισκεπτών και διαμόρφωσης των εισόδων. Η οριστική μελέτη προσαρμόζει τις υποδομές σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών και μειώνει την επιφάνεια των κτηριακών υποδομών. Προβλέπεται επίσης η υλοποίηση ενός αναβατορίου για την ευκολία πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα προς το αναψυκτήριο. Όλες αυτές οι προσαρμογές και οι κατασκευές έχουν στόχο να αναδείξουν τον αρχαιολογικό χώρο και να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η βιώσιμη διαχείριση του χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης είναι μια κοινή προτεραιότητα για το υπουργείο πολιτισμού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Μεσσήνης, τόσο όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τον συντονισμό των διαδικασιών, όσο και την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων.

    Η μελέτη για τις υποδομές της Βόρειας Εισόδου του αρχαιολογικού χώρου προβλέπει την κατασκευή ενός νέου κτηρίου επιφάνειας 2.675 τ.μ. Από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, θα καταργηθεί το εκδοτήριο και ο χώρος στάθμευσης, ενώ θα διατηρηθεί το αναψυκτήριο. Ο νέος χώρος θα περιλαμβάνει πωλητήριο, εκδοτήριο εισιτηρίων, αίθουσα προβολών, χώρους υγιεινής επισκεπτών και προσωπικού, καθώς και χώρους διημέρευσης και ιατρείου. Οι χώροι θα οργανωθούν γραμμικά, με στόχο την αποδοτική χρήση του διαθέσιμου χώρου και την ευκολότερη κυκλοφορία των επισκεπτών προς το εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου. Τα αυτοκίνητα δεν θα επιτρέπεται πλέον να κατεβαίνουν και να σταθμεύουν στην ευρύτερη περιοχή εισόδου, αλλά θα υπάρχει ένας προβλεπόμενος χώρος στάθμευσης στον περίβολο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα άτομα με κινητικά προβλήματα θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο αναψυκτήριο μέσω αναβατορίου. Επιπλέον, προβλέπεται η φύτευση νέων δένδρων για σκίαση, ενώ τα υπάρχοντα δένδρα θα διατηρηθούν. Το πωλητήριο θα τοποθετηθεί κεντρικά στο τέλος του κύριου διάδρομου των επισκεπτών. Οι επισκέπτες θα περιμένουν πριν το πωλητήριο σε έναν ημιυπαίθριο χώρο που θα λειτουργεί επίσης ως μεταβατικός χώρος προς τον οποίο θα οδηγούν η αίθουσα προβολών και το πωλητήριο. Για την πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στο αναψυκτήριο, θα υπάρχει ένα αναβατόριο. Η πρόσβαση των ατόμων αυτών στον αρχαιολογικό χώρο θα γίνεται μέσω μιας ράμπας. Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία ενός νέου φράκτη για την επέκταση του χώρου υποδοχής, καθώς και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ για την ενεργειακή αυτονομία των βοηθητικών κτηριακών υποδομών.

    Η μελέτη για τις υποδομές της Νότιας Εισόδου προβλέπει την κατασκευή ενός υπογείου κτηρίου επιφάνειας 98 τ.μ. Το κτήριο αυτό θα έχει έναν κεντρικό ημιυπαίθριο διάδρομο που θα εξυπηρετεί το φυλάκιο, τα WC του κοινού και του προσωπικού, καθώς και έναν βοηθητικό χώρο γενικής χρήσης. Ο διάδρομος αυτός θα οδηγεί σε μια υπαίθρια σκάλα προς τον αρχαιολογικό χώρο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα