2 Μαΐου 2024

    Νέα τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης προβλέπει τις παρενέργειες από τη θεραπεία καρκίνου του μαστού

    Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται σε γυναίκες παγκοσμίως, με πάνω από δύο εκατομμύρια νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο. Η ακρίβεια στη διάγνωση και η ευρεία διαθεσιμότητα των θεραπειών έχουν βελτιώσει τις επιβιώσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρές παρενέργειες μετά τη θεραπεία.

    Επιστήμονες και ερευνητές από διάφορες χώρες ανέπτυξαν ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο παρενεργειών μετά το χειρουργείο και την ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Αυτή η τεχνολογία, που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πολλές χώρες, μπορεί να παρέχει ατομικοποιημένη φροντίδα στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού.

    “Είναι ευτυχές γεγονός ότι τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού συνεχίζουν να αυξάνονται. Ωστόσο, υπάρχουν γυναίκες που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της θεραπείας τους”, ανέφερε ο Δρ. Τιμ Ράταϊ, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχε στην ανάπτυξη του εργαλείου AI. “Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αλλοιώσεις στο δέρμα, ουλές ή ακόμα και βλάβες στην καρδιά από την ακτινοθεραπεία. Μέσω αυτού του εργαλείου AI, επιθυμούμε να ενημερώσουμε γιατρούς και ασθενείς για τον κίνδυνο χρόνιου πρηξίματος του χεριού μετά από τη θεραπεία”.

    Το εργαλείο AI δοκιμάστηκε σε περισσότερες από 6.000 γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο του μαστού και προβλέπει με ακρίβεια την εμφάνιση λεμφοιδήματος μετά τη θεραπεία. Οι ασθενείς που βρίσκονταν σε υψηλό κίνδυνο έλαβαν επιπλέον μέτρα προφύλαξης, όπως ένα μανίκι συμπίεσης του βραχίονα για να αποφευχθεί το πρήξιμο του χεριού.

    Οι επόμενες φάσεις της έρευνας προβλέπουν τη συμμετοχή 780 ασθενών σε κλινικές δοκιμές, με παρακολούθηση για δύο χρόνια. Παράλληλα, η ομάδα ερευνητών αναπτύσσει και ένα εργαλείο AI για την πρόβλεψη παρενεργειών στο δέρμα και την καρδιά. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτές οι τεχνολογίες θα βοηθήσουν για μια ακόμα εξελιγμένη και προσαρμοσμένη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο του μαστού.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα