6 Μαΐου 2024

    Ένας επιζώντας και ένας πρόσφυγας: Η επίμονη ζωή στο εγκαταλελειμμένο χωριό της Καλαβρίας

    Στην καρδιά της Καλαβρίας, ένα ελληνόφωνο χωριό βρίσκεται εγκαταλελειμμένο, αφήνοντας πίσω του μόνο δύο κατοίκους. Ο λόγος για τη Ροσέλα Ακουιλάντι και τον Μάκα Τουνκάρα, οι οποίοι παλεύουν για να διατηρήσουν τη ζωή σε ένα μέρος που παλιότερα ήταν κατοικημένο από εκατοντάδες ανθρώπους.

    Το χωριό, που φέρει το όνομα Πενταδάκτυλο, ιδρύθηκε από Έλληνες από τη Χαλκίδα το 640 π.Χ. και αποτέλεσε κομμάτι της “Μεγάλης Ελλάδας”. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, το χωριό γνώρισε ακμή και παρακμή, υποφέροντας από σεισμούς και επιδρομές. Τελικά, το Πενταδάκτυλο εγκαταλείφθηκε εντελώς τη δεκαετία του 1960, αφήνοντας τους δύο τελευταίους κατοίκους του.

    Η Ροσέλα Ακουιλάντι, που μετακόμισε από το Μιλάνο στο Πενταδάκτυλο το 1983, βρήκε στον πρόσφυγα Μάκα Τουνκάρα ένα συνεργάτη για τις εργασίες της φάρμας της. Οι δύο τους συνεργάζονται για να επιβιώσουν σε ένα χωριό που ζει στο παρελθόν. Η Ροσέλα, που έχει γεράσει, ελπίζει ότι ο απλός και αυτάρκης τρόπος ζωής της θα μπορούσε να είναι πηγή έμπνευσης για άλλους ανθρώπους.

    Παρά την εγκατάλειψη του χωριού, το Πενταδάκτυλο συνεχίζει να ζει. Μερικά πέτρινα σπίτια αποκαταστάθηκαν από εθελοντές και καλλιτέχνες έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν εκεί. Το χωριό έχει επίσης ένα μουσείο για τις λαϊκές παραδόσεις και φιλοξενεί ένα ετήσιο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, προσελκύοντας τουρίστες από όλον τον κόσμο.

    Το Πενταδάκτυλο ενδέχεται να μην είναι πλέον το ενεργό κέντρο ζωής που ήταν κάποτε, αλλά η επιμονή της Ροσέλας και του Μάκα κρατά ζωντανή την κληρονομιά και την ιστορία του χωριού.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα