28 Απριλίου 2024

    Αναγκαία η πλήρης φαρμακευτική κάλυψη για τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη: Μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά

    Η ανάγκη για πλήρη φαρμακευτική κάλυψη των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο των Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Μετά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Συλλόγου και της Προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, σε επιστολή που απηύθυνε προς αυτήν, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για πλήρη φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια.

    Δεδομένης της αυξανόμενης επιδημίας της νόσου, όπως φαίνεται από τα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), τα οποία παρέχονται ετησίως στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, το οποίο έχει ξεπεράσει το 8% για το έτος 2023 (αριθμός ασθενών με Διαβήτη τύπου 2 για το 2023: 1.185.734 έναντι 1.082.027 το 2022). Αυτό θέτει ερωτήματα για το εάν αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει πραγματικά ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, ή αν μήπως πρόκειται για ψευδείς διαγνώσεις που γίνονται για να αποφευχθούν οι υψηλοί κόστος των φαρμάκων GLP-1 αναλόγων, τα οποία εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες βοηθούν και στην απώλεια βάρους.

    Στην επιστολή της, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επιμένει στην επείγουσα ανάγκη για πλήρη φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, παρέχοντάς τους τα φάρμακα που χρειάζονται για να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο ζωής. Ταυτόχρονα, εκφράζει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων για να επιτευχθεί αυτή η ανάγκη. Προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική συνταγογράφηση και η έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων, οι οποίες οδηγούν σε έλλειψη φαρμάκων στην αγορά και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνει την χρήση ασφαλιστικών δικλείδων για την συνταγογράφηση τους. Αυτά τα δικλείδια θα πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η ανάγκη για τα φάρμακα και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που τα χρειάζονται.

    Οι προκλήσεις που συνδέονται με την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι συνεχώς αυξανόμενες και πρέπει να δράσουμε τώρα για να προσφέρουμε την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Μόνο με την πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα και θα μπορέσουν να ζήσουν μια καλή ποιότητα ζωής. Είναι καθήκον μας να ενεργήσουμε και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι κανένα άτομο δεν θα μείνει πίσω σε αυτήν τη μάχη ενάντια στο Σακχαρώδη Διαβήτη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα