3 Μαΐου 2024

    Αυτό είναι το μυστικό για ήρεμο, ποιοτικό και διαρκή ύπνο – Δεν είναι χάπι, συμπλήρωμα, ούτε καν βότανο

    Πώς μπορούμε να έχουμε έναν ήρεμο, ποιοτικό και διαρκή ύπνο χωρίς να χρειάζεται να παίρνουμε χάπια ή συμπληρώματα; Μια νέα έρευνα από το Κέντρο Ερευνών Cyclotron του Πανεπιστημίου της Λιέγης έρχεται να μας δείξει ότι το μυστικό βρίσκεται στις αισθήσεις του περιβάλλοντος που μας περιβάλλει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η έρευνα αυτή επεκτείνει την κατανόησή μας για τη σχέση μεταξύ εγκεφάλου και καρδιάς κατά τη διάρκεια του ύπνου και έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία μας.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καρδιακή δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sleep Research, αναφέρεται ότι καταπραϋντικές λέξεις μπορούν να επιβραδύνουν την καρδιακή δραστηριότητα και να προάγουν έναν βαθύτερο ύπνο. Αυτό υποδεικνύει ότι οι αισθητηριακές εισροές μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ύπνου μας. Έτσι, η χρήση λέξεων με νόημα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και να μας βοηθήσει να έχουμε έναν πιο ήρεμο και ποιοτικό ύπνο.

    Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ εγκεφάλου, καρδιάς και ύπνου και ανοίγει νέους ορίζοντες για την κατανόηση του πώς οι σωματικές αντιδράσεις επηρεάζουν την υγεία μας. Όπως εξηγεί η δρ. Christina Schmidt, ερευνήτρια του Fund for Scientific Research-FNRS, ο εγκέφαλος και το σώμα είναι συνδεδεμένα ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν μελετούμε τον ύπνο και τις επιδράσεις του στην υγεία μας. Η δρ. Αθηνά Δεμερτζή, ερευνήτρια του ίδιου ινστιτούτου, προσθέτει ότι οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από τον εγκέφαλο και το σώμα πρέπει να συνδυάζονται για μια πλήρη κατανόηση του ύπνου και του πώς αντιδρούμε στο περιβάλλον.

    Τα ευρήματα αυτής της έρευνας μπορούν να εμπνεύσουν άλλους επιστήμονες να μελετήσουν περαιτέρω τον ρόλο της καρδιάς σε άλλες λειτουργίες του ύπνου. Μελλοντικές έρευνες μπορούν να εξετάσουν, για παράδειγμα, πώς ο ήχος επηρεάζει τη συναισθηματική επεξεργασία των αναμνήσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου και ποιος ρόλος παίζει το σώμα σε αυτή τη διαδικασία.

    Συνολικά, η έρευνα αυτή μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί ο ύπνος μας και πώς μπορούμε να τον βελτιώσουμε. Με την αξιοποίηση των αισθήσεων και των αισθητηριακών πληροφοριών κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ευνοεί τη χαλάρωση και την αναζωογόνηση του σώματος. Έτσι, μπορούμε να απολαύσουμε έναν ποιοτικό και αναζωογονητικό ύπνο χωρίς κανένα είδος φαρμάκου ή συμπληρώματος.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα