3 Μαΐου 2024

    Επικοινωνία σε σχέσεις: Πώς να αποφύγετε αρνητικές φράσεις”

    Η επικοινωνία αποτελεί θεμέλιο πυλώνα σε μία σχέση και μπορεί να ενισχύσει ή να καταστρέψει τη σύνδεσή μας με τον σύντροφό μας. Σε περιόδους υψηλής έντασης ή στρες, τείνουμε να εκφραζόμαστε απότομα ή ακόμα και υποτιμητικά, πράγμα που δυσκολεύει την επικοινωνία και μπορεί να βλάψει την σχέση μας, όπως αναφέρει το vita.

    Για να αποφύγουμε αυτά τα λάθη ή να επαναφέρουμε τη σύνδεσή μας με τον σύντροφο, οι ειδικοί μοιράζονται τρία πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πούμε σε αυτόν. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

    1. “Ηρέμησε”: Είναι κατανοητό ότι όταν ο σύντροφός μας είναι αναστατωμένος ή εκνευρισμένος, μπορεί να του πούμε αυτή τη φράση ελπίζοντας να τον καταπραΰνουμε. Ωστόσο, αυτό μπορεί να του δημιουργήσει την αίσθηση ότι τον απορρίπτουμε ή δεν τον καταλαβαίνουμε. Αντίθετα, θα πρέπει να του δείξουμε ενδιαφέρον και να του κάνουμε ερωτήσεις για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάστασή του.

    2. “Συμπεριφέρεσαι σαν τη μαμά/τον μπαμπά σου”: Η σύγκριση του συντρόφου μας με έναν από τους γονείς του είναι σχεδόν πάντα άστοχη και προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις. Αυτή η δήλωση δημιουργεί συνήθως περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται αυτό ως κομπλιμέντο. Αντί να κάνουμε τέτοιες συγκρίσεις, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίλυση των προβλημάτων ή να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις.

    3. Οτιδήποτε υποτιμητικό: Η χρήση φράσεων ή λέξεων που δείχνουν ασέβεια προς τον σύντροφό μας ή υποτιμούν τις ικανότητές του, δεν έχει θέση σε μία σχέση. Αντί να χρησιμοποιούμε αρνητικές φράσεις, πρέπει να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας με σεβασμό και να επικεντρωθούμε στη διευθέτηση των προβλημάτων με συνεργατικότητα.

    Τελικά, η κουλτούρα εκτίμησης και σεβασμού στη σχέση μας είναι απαραίτητη για να αποφεύγονται αρνητικές φράσεις και να υπάρχει υγιής επικοινωνία. Αναγνωρίστε τις αξίες και τις ικανότητες του συντρόφου σας και εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας καθημερινά. Μόνο έτσι μπορούμε να απομακρύνουμε αρνητικές φράσεις από τη σχέση μας και να διατηρήσουμε έναν υγιή και ευτυχισμένο δεσμό.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα