3 Μαΐου 2024

    Η αισθητική του “Poor Things” κάνει το κοινό να λιώνει, αλλά αν αναζητάτε κι άλλες παρόμοιες ταινίες τότε θα λατρέψετε αυτές τις 5 προτάσεις

    Μετά από έναν μήνα από την πρεμιέρα του “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου, η ταινία παραμένει το καυτό θέμα συζήτησης. Όλοι έχουν διαμορφώσει γνώμη για αυτήν, ακόμα κι αν δεν την έχουν δει ακόμα! Για τους λάτρεις του “Poor Things”, η εναλλακτική είναι να επαναλάβουν την προβολή των προηγούμενων ταινιών του σκηνοθέτη ή να ψάξουν online συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές για να διατηρήσουν τη φλόγα ζωντανή. Ωστόσο, μια εναλλακτική ιδέα είναι να ανακαλύψουμε ταινίες με παρόμοιο περιεχόμενο και αισθητική. Εδώ επικεντρωνόμαστε στη steampunk αισθητική του “Poor Things”, που ενσωματώνει τα κοστούμια, τα σκηνικά και τα αντικείμενα, και σας προτείνουμε πέντε γνωστές ταινίες steampunk. Αλλά πριν αρχίσουμε, ας ξεκινήσουμε από την αρχή…

    Τι είναι “steampunk”; Μας γοητεύει αυτό το είδος και η αισθητική του; Μπορούμε να το αναγνωρίσουμε σε μια ταινία; Για να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις, πρέπει να δώσουμε μια οριστική ερμηνεία. “Steampunk” είναι ένα υπο-είδος της επιστημονικής φαντασίας που αναπτύσσεται κυρίως στη Βικτωριανή εποχή ή στην αμερικάνικη Άγρια Δύση. Συνδυάζει retro-futuristic τεχνολογία (όπως φανταζόταν το μέλλον της εποχής) και ατμοκίνητες μηχανές του αιώνα – όπως υποδηλώνει και το όνομά του. Συνήθως εμφανίζεται σε φανταστικούς κόσμους, όπου μπορούν να υπάρχουν τεχνολογίες και μηχανές του μέλλοντος, αλλά με μια αναχρονιστική οπτική ή ακόμα και εντελώς επινοημένες μηχανές. Σε μια μηχανή steampunk, τα γρανάζια και οι βίδες είναι εμφανή, ενώ συχνά συναντάμε αναλογικά ρολόγια, καντράν και περιστρεφόμενους έλικες. Φυσικά, η μόδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του. Τα ρούχα της βικτωριανής εποχής συνδυάζονται με αξεσουάρ όπως χάλκινα κοσμήματα, ρολόγια τσέπης και προστατευτικά γυαλιά. Ο όρος “steampunk” δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας K.W. Jeter στη δεκαετία του 1980, αν και έργα αυτού του είδους υπήρχαν ήδη από τη δεκαετία του 1960. Κοντινά υπο-είδη της επιστημονικής φαντασίας με το steampunk είναι το cyberpunk (όπως στο “Blade Runner” του Ridley Scott) και το dieselpunk (όπως στο “Mad Max: Fury Road” του George Miller).

    Πέντε steampunk ταινίες που πρέπει να δείτε:

    1. “The City of Lost Children” (1995) των Jean-Pierre Jeunet & Marc Caro
    Πλοκή: Ο Krank, ένα δημιούργημα ενός επιστήμονα, δεν μπορεί να ονειρευτεί, γεγονός που τον οδηγεί σε πρόωρη γήρανση. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, απαγάγει παιδιά για να κλέψει τα όνειρά τους μέσω ενός ειδικού μηχανήματος. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη πρόταση που μπορείτε να βρείτε σε αυτό το είδος. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Daniel Emilfork και Ron Perlman. Η μουσική συνοδεύεται από τον Angelo Badalamenti και τα κοστούμια σχεδίασε ο Jean-Paul Gaultier.

    2. “Steamboy” (2004) του Katsuhiro Otomo
    Πλοκή: Ο Ray Steam, ένας νεαρός εφευρέτης στην Βικτωριανή Αγγλία, ανακαλύπτει έναν ατμομηχανικό σφαιρικό μηχανισμό που μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της τεχνολογίας. Η ταινία συνδυάζει την ατμοπανκ αισθητική με εντυπωσιακές σκηνές δράσης.

    3. “Wild Wild West” (1999) του Barry Sonnenfeld
    Πλοκή: Οι πράκτορες James West και Artemis Gordon προσπαθούν να σταματήσουν έναν εκβιαστή που κατασκευάζει επικίνδυνες μηχανές με ατμοπροώθητους σφαίρες. Η ταινία είναι μια εκκεντρική προσαρμογή της τηλεοπτικής σειράς “The Wild Wild West”, και πρωταγωνιστούν οι Will Smith και Kevin Kline.

    4. “Howl’s Moving Castle” (2004) του Hayao Miyazaki
    Πλοκή: Η Sophie, μια νεαρή γυναίκα που μεταμορφώνεται σε γριά από μια κακή μάγισσα, ξεκινά ένα ταξίδι στο διακινούμενο σπίτι του Howl, έναν μυστηριώδη μάγο. Η ταινία συνδυάζει το μαγικό με την ατμοπανκ αισθητική και ανήκει στο συναρπαστικό κινηματογραφικό σύμπαν του Miyazaki.

    5. “Sherlock Holmes” (2009) του Guy Ritchie
    Πλοκή: Ο διάσημος ντετέκτιβ Sherlock Holmes και ο συνεργάτης του, ο Dr. John Watson, προσπαθούν να σταματήσουν έναν κακοποιό που σχεδιάζει να καταστρέψει την Αγγλία με ατμομηχανικά όπλα. Η ταινία συνδυάζει τον κλασικό χαρακτήρα του Sherlock Holmes με μια σκοτεινή steampunk αισθητική. Πρωταγωνιστούν οι Robert Downey Jr. και Jude Law.

    Αν αγαπάτε την αισθητική του “Poor Things”, τότε αυτές οι πέντε ταινίες είναι η τέλεια επιλογή για να συνεχίσετε να εμβαθύνετε στον μαγευτικό κόσμο του steampunk. Αν μπορείτε να σκαλίσετε σε όλο το φάσμα του είδους, τότε οι πιθανότητες είναι ατελείωτες και μπορείτε να ανακαλύψετε πολλές ακόμα κρυμμένες κινηματογραφικές απολαύσεις.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα