4 Μαΐου 2024

    Νέα Εύρηματα: Πώς το άγχος κάνει έναν 20χρονο να νιώθει και να φαίνεται 40

    Η αίσθηση ότι ο χρόνος περνά γρήγορα και γερνάμε πριν από την ώρα μας είναι κάτι που έχουν βιώσει πολλοί από εμάς. Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψαν τον λόγο πίσω από αυτήν την αίσθηση και τη συνέπεια της στην ψυχολογική μας κατάσταση. Μέσω μιας πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του περιοδικού “Mental Health Science”, αποκαλύφθηκε ότι οι νέοι ενήλικες μπορούν να αισθάνονται γερασμένοι όταν βιώνουν έντονο στρες και αισθάνονται ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της ζωής τους.

    Η έρευνα εστίασε σε 107 νέους ενήλικες ηλικίας 18 έως 36 ετών και ανέδειξε ότι τα επίπεδα άγχους συνδέονται με την αίσθηση της ηλικίας. Ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα άγχους, αρκούσε να είναι υψηλότερα από τα συνηθισμένα για να τονιστεί η αίσθηση της γήρανσης. Επιπλέον, δεν απαιτούνταν να χαθεί εντελώς ο έλεγχος της ζωής, αρκούσε να είναι πιο ασθενές από ό,τι συνήθως για να επιδράσει στον νιώσεις και την εμφάνιση της γήρανσης.

    Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το άγχος μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται και να φαίνεται μεγαλύτερος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, και αυτό δεν περιορίζεται μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά συμβαίνει και στους νέους ενήλικες. Επίσης, επισημαίνουν ότι η συνεχής έκθεση σε χρόνιο στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία μας, ειδικά καθώς οι νέοι άνθρωποι αναφέρουν αυξανόμενα επίπεδα στρες καθώς προχωρούν στην ενήλικη ζωή τους.

    Αυτή η έρευνα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση της συσχέτισης ανάμεσα στο άγχος και την αίσθηση της ηλικίας. Είναι σημαντικό να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι στα επίπεδα στρες που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να δοθεί προσοχή στην αξιολόγηση της σωματικής και ψυχολογικής μας κατάστασης. Οι νέοι ενήλικες πρέπει να αντιμετωπίζουν το στρες όσο το δυνατόν καλύτερα και να αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τον έλεγχο και την αίσθηση της ευεξίας στη ζωή τους.

    Συνοψίζοντας, η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ότι το άγχος μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται και να δείχνει γερότερος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αίσθηση της γήρανσης, πρέπει να δίνουμε προσοχή στα επίπεδα στρες που αντιμετωπίζουμε και να βρίσκουμε τρόπους να αυξάνουμε τον έλεγχο και την ευεξία μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα