6 Μαΐου 2024

    Νέος συναγερμός για το Facebook: Προσωπικά δεδομένα σε κίνδυνο – Αλλάξτε άμεσα τους κωδικούς σας

    Μία μεγάλη διαρροή προσωπικών δεδομένων έχει έρθει στο προσκήνιο για το Facebook, προκαλώντας συναγερμό στην κοινότητα των χρηστών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες κωδικοί και προσωπικά δεδομένα κυκλοφορούν ελεύθερα στο Dark Web. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα scmagazine.com, ο χάκερ με το ψευδώνυμο “IntelBroker” φέρεται να έχει διαρρεύσει πάνω από 200.000 προσωπικά δεδομένα χρηστών του Facebook, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, αριθμών τηλεφώνου, διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναγνωριστικών Facebook και πληροφοριών από τα προφίλ τους. Η υπόθεση ερευνάται από την ομάδα ασφαλείας της Meta, εταιρείας μητρικής του Facebook.

    Ο “IntelBroker” ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα αντλήθηκαν από τη βάση δεδομένων του Facebook Marketplace μέσω του ψευδούς λογαριασμού “algoatson”, μετά από παραβίαση των συστημάτων ενός εργολάβου της Meta. Ωστόσο, η εταιρεία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές και προσπαθεί να κατανοήσει την έκταση της διαρροής και τυχόν πληγές που μπορεί να προκαλέσει στους χρήστες της.

    Η σύσταση των ειδικών ασφαλείας στο Facebook είναι ξεκάθαρη: αλλάξτε άμεσα τους κωδικούς πρόσβασής σας στην πλατφόρμα. Επιπλέον, προτείνεται η ενεργοποίηση της ταυτοποίησης δύο παραγόντων, που προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας, καθώς και η συχνή παρακολούθηση της δραστηριότητας του λογαριασμού. Η εφαρμογή της τεχνολογίας “Phishing” είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους απάτης, για αυτό οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ενισχύσουν τις ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook.

    Οι εκπρόσωποι του Facebook έχουν δηλώσει ότι λαμβάνουν την υπόθεση πολύ σοβαρά και ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τον εντοπισμό των υπευθύνων και την προστασία των χρηστών τους. Ωστόσο, αυτή η περίπλοκη και διαρκώς εξελισσόμενη απειλή δείχνει την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και προφύλαξη όχι μόνο από το Facebook, αλλά και από τους ίδιους τους χρήστες.

    Το θέμα της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας δεδομένων στις κοινωνικές δικτυακές πλατφόρμες πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη σοβαρότητα. Οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί και ενημερωμένοι για τις απειλές που υπάρχουν και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του προσωπικού τους απορρήτου. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει επίσης να επενδύουν σε ασφαλή συστήματα και πρακτικές για να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των χρηστών τους. Μόνο έτσι μπορούμε να αποτρέψουμε τέτοιου είδους διαρροές και να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα από κακόβουλους επιτιθέμενους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα