5 Μαΐου 2024

    Ναρκωτικά που σκοτώνουν τους νέους: Η αναδυόμενη απειλή

    *Γράφει ο Γιώργος Καραγιάννης

    Το φαινόμενο των ναρκωτικών συνεχίζει να σοκάρει και να ανησυχεί την κοινωνία μας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουμε μπει σε μια νέα εποχή για τα ναρκωτικά, με νέες ουσίες που είναι ακόμα πιο επικίνδυνες και καταστροφικές για τους νέους. Ξεχάστε τα γνωστά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη. Τώρα, τα πιο δηλητηριώδη ναρκωτικά είναι το σίσα, το μπούμπλε, οι ενέσιμες αμφεταμίνες, οι μεθαμφεταμίνες και τα ψυχοτρόπα χάπια που αναμειγνύονται μεταξύ τους. Η κρίση μας έχει φέρει νέα και φθηνότερα ναρκωτικά που αντικαθιστούν την ηρωίνη και την κοκαΐνη, και μας έχουν εισαγάγει σε μια νέα και σοκαριστική πραγματικότητα.

    Το σίσα, ένα από τα πιο ανησυχητικά ναρκωτικά, έχει γίνει δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια συνθετική μεθαμφεταμίνη που παρασκευάζεται με άκρως τοξικά υλικά όπως οινόπνευμα, χλωρίνη, υγρά μπαταρίας, εφεδρίνη και άμμος για γάτες. Πωλείται σε μικρές δόσεις σε γυάλινη πίπα και είναι πιο φθηνό από τα παλιά ναρκωτικά. Ο εθισμός που προκαλεί είναι υπερπολλαπλάσιος από άλλα ναρκωτικά, και οι παρενέργειες του είναι εξίσου τρομακτικές. Χρήστες του σίσα αντιμετωπίζουν ανοιχτές πληγές στο πρόσωπο, γάγγραινες, δέρμα που σαπίζει, αποστέωση, απίσχναση προσώπου, σάπισμα δοντιών, ψυχωσικά επεισόδια και πολλά άλλα.

    Άλλα ναρκωτικά που έχουν κατακλύσει τις πιάτσες είναι τα συνθετικά οπιοειδή όπως το Fentanyl και το Κροκοντίλ. Το Fentanyl είναι μια ισχυρή ουσία που είναι 60 φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη και 80 φορές ισχυρότερη από την μορφίνη. Χρήστες αυτής της ουσίας κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό, καθώς το δέρμα τους σαπίζει και μπορεί να φτάσει μέχρι και στα οστά. Το Κροκοντίλ επίσης είναι ένα πολύ επικίνδυνο ναρκωτικό που κυκλοφορεί στην Ρωσία και προκαλεί σοβαρά ψυχωσικά επεισόδια.

    Επίσης, άλλες ουσίες όπως οι συνθετικές καθινόνες και οι βενζοδιαζεπίνες προκαλούν ανησυχία. Οι καθινόνες, οι οποίες μιμούνται τη δράση της κοκαΐνης, πωλούνται ως φθηνότερη εναλλακτική της κοκαΐνης και προκαλούν επικίνδυνες παρενέργειες. Οι βενζοδιαζεπίνες, αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά χάπια, χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες ουσίες και μπορεί να έχουν μοιραίες συνέπειες.

    Τέλος, η κάνναβη υδροπονικής καλλιέργειας δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία. Η κάνναβη αυτή παράγεται με εξειδικευμένες μεθόδους και είναι πολύ πιο ισχυρή από τη φυσική κάνναβη. Χρήστες αυτής της ουσίας αντιμετωπίζουν σοβαρές παρενέργειες όπως ψυχωσικά επεισόδια.

    Ο κίνδυνος των ναρκωτικών παραμένει συνεχής και οι νέες ουσίες που εμφανίζονται συνιστούν ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τη νεολαία μας. Είναι καθήκον μας να ενημερωθούμε για αυτήν την πραγματικότητα και να προστατέψουμε τους νέους μας από αυτήν την επικίνδυνη παγίδα. Μόνο με κοινή προσπάθεια μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση και να προστατεύσουμε τη ζωή μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα