6 Μαΐου 2024

    Ο Έρωτας είναι Το Ισχυρότερο Αναλγητικό – Πώς Μπορεί να Ανακουφίσει από τον Πόνο Χωρίς Παρενέργειες

    “Μπορεί η αγάπη να μειώσει το αίσθημα του πόνου;” αναρωτιέται ο Δρ. Andrew Huberman, Ph.D., νευροεπιστήμονας και καθηγητής στο Τμήμα Νευροβιολογίας, Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ. Αυτή είναι η ερώτηση που προέκυψε μετά από μια συζήτησή του με τον Δρ. Sean Mackey, καθηγητή και επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής του Πόνου του Στάνφορντ, στην εκπομπή τους για τα “Εργαλεία Μείωσης και Διαχείρισης του Πόνου”. Και η απάντηση φαίνεται ότι είναι “ναι”.

    Σύμφωνα με την έρευνα του Δρ. Mackey, τα έντονα συναισθήματα της αγάπης συνδέονται με ανακούφιση από τον πόνο, ενεργοποιώντας συγκεκριμένα εγκεφαλικά κυκλώματα που σχετίζονται με την ανταμοιβή. Η μελέτη αυτή αναφέρει ότι η αγάπη μειώνει σημαντικά τον πόνο και όσο πιο ερωτευμένος είσαι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανακούφιση που αισθάνεσαι. Συγκεκριμένα, ο έρωτας ενεργοποιεί κυκλώματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, παρόμοια με εκείνα που ενεργοποιούνται από τα οπιοειδή αναλγητικά.

    Η έρευνα, πραγματοποιημένη σε 15 φοιτητές, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να φέρουν φωτογραφίες των συντρόφων τους και ενός ελκυστικού προσώπου από τον κύκλο των γνωστών τους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τους επιβλήθηκε μια ήπια αλγεινή διέγερση ενώ έβλεπαν τις φωτογραφίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φωτογραφίες των συντρόφων είχαν σημαντικά αναλγητική επίδραση, μειώνοντας τον πόνο σε μεγαλύτερο βαθμό από τις φωτογραφίες γνωστών. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο έρωτας δρα στην περιοχή του επικλινούς πυρήνα, ένα κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλο που είναι σημαντικό για την εξάρτηση, παρόμοια με τη δράση των οπιοειδών αναλγητικών.

    Αυτή η έρευνα προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς η αγάπη και ο έρωτας μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψή μας για τον πόνο. Οι ευεργετικές επιδράσεις της αγάπης μπορούν να είναι αποτελεσματικές και χωρίς τις συνήθεις παρενέργειες που συνοδεύουν συχνά τα αναλγητικά φάρμακα. Και αν και η έρευνα επικεντρώθηκε σε σχέσεις ερωτικής φύσης, είναι πιθανόν να ισχύουν και για άλλες μορφές αγάπης, όπως οι οικογενειακές και φιλικές σχέσεις.

    Αυτή η έρευνα μας δίνει μια ενθαρρυντική εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο ο έρωτας και η αγάπη μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψή μας για τον πόνο, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του πόνου. Ίσως η απάντηση στην ερώτηση “Μπορεί η αγάπη να μειώσει τον πόνο;” είναι “ναι, μπορεί και το κάνει”.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα