3 Μαΐου 2024

    Ο κήπος: Μια φυσική θεραπεία για το μυαλό και το σώμα

    Η κηπουρική δεν είναι απλά μια ευχάριστη ασχολία, αλλά και ένας ενεργός τρόπος για να προστατεύσουμε την υγεία μας και να διατηρήσουμε το μυαλό μας απασχολημένο. Ίσως να έχετε νιώσει απογοήτευση με τις τιμές των φρούτων και λαχανικών στα σούπερ μάρκετ, ή απλά να επιθυμείτε να έχετε έναν προσωπικό κήπο γεμάτο με ποιοτικά προϊόντα που έχετε φυτέψει μόνοι σας, χωρίς χημικά προϊόντα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η κηπουρική έχει πολλά οφέλη, τόσο για το πορτοφόλι μας όσο και για την σωματική και ψυχική μας ευεξία.

    Αν δεν έχετε χρόνο για να ασχοληθείτε με ένα πρόγραμμα γυμναστικής καθημερινά, μπορείτε να αποκτήσετε τα ίδια οφέλη από την εργασία στον κήπο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η κηπουρική θεωρείται μια μέτριας έντασης δραστηριότητα. Εάν την επαναλάβετε για 2,5 ώρες κάθε εβδομάδα, μειώνετε σημαντικά τον κίνδυνο να πάθετε παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, κατάθλιψη, καρκίνο του παχέος εντέρου και πρόωρο θάνατο.

    Επιπλέον, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την κηπουρική ως μέρος της ασκησης τους, ασκούνται κατά μέσο όρο 40 έως 50 λεπτά περισσότερο από όσους προτιμούν δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο. Μια ώρα κηπουρικής μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε τις παρακάτω θερμίδες:

    – Πότισμα: 120 θερμίδες ανά ώρα
    – Φύτευση λουλουδιών: 200-400 θερμίδες ανά ώρα
    – Ξεχορτάριασμα: 200-400 θερμίδες ανά ώρα
    – Κούρεμα του γκαζόν: 250-350 θερμίδες ανά ώρα
    – Σκούπισμα των φύλλων: 350-450 θερμίδες ανά ώρα
    – Σκάψιμο και αναδιαμόρφωση του κήπου: 400-600 θερμίδες ανά ώρα

    Εκτός από τα φυσικά οφέλη, η κηπουρική έχει και άλλα πλεονεκτήματα. Η κηπουροθεραπεία, η χρήση των κήπων και της εργασίας με φυτά για να ανακουφίσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμπτώματα, υποστηρίζεται πλήρως από την επιστήμη. Μια μελέτη από το Νοσοκομείο St. Vincent’s στην Αυστραλία δείχνει ότι η κηπουρική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 36% σε ηλικιωμένους.

    Μια ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Health Psychology αναφέρει ότι η κηπουρική είναι ένα φυσικό αγχολυτικό. Σε μια στρεσογόνο κατάσταση, μείωσε σημαντικά την κορτιζόλη, όντας αποτελεσματικότερη από την ανάγνωση.

    Τέλος, μια μετα-ανάλυση έδειξε ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες κηπουρικής έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Αυτή η πρακτική μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης, του άγχους και του στρες, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να αυξήσει την κοινωνική ενσωμάτωση και την γνωστική λειτουργία. Ένας προσωπικός κήπος μπορεί να είναι η κλειδαρότρυπα για έναν υγιή και ισορροπημένο τρόπο ζωής.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα