6 Μαΐου 2024

    Επιπτώσεις καφεϊνούχων και ενεργειακών ποτών στα παιδιά: Κίνδυνος για εγκεφαλική λειτουργία και ανθυγιεινές συνήθειες

    Τα καφεϊνούχα και τα ενεργειακά ποτά συνήθως θεωρούνται ως “απαγορευμένα” για τα παιδιά λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε καφεΐνη. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά τα ποτά στην εγκεφαλική λειτουργία και τις συνήθειες των παιδιών. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Substance Use & Misuse, επισημαίνει ότι τα παιδιά ηλικίας 9-10 ετών που καταναλώνουν καθημερινά καφεϊνούχα αναψυκτικά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αρχίσουν να καταναλώνουν αλκοόλ μέσα σε ένα χρόνο. Επιπλέον, αυτά τα παιδιά είναι πιο παρορμητικά και έχουν φτωχότερη μνήμη εργασίας.

    Η μελέτη περιλάμβανε πάνω από 2.000 παιδιά από τις ΗΠΑ και λάμβανε υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό χρήσης ναρκωτικών και το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων τους. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη Μελέτη Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) για να αξιολογηθεί η εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παιδικές συνήθειες κατανάλωσης καφεϊνούχων ποτών συνδέονται σημαντικά με την παρορμητικότητα και την μνήμη εργασίας. Τα παιδιά που έπιναν αυτά τα ποτά είχαν χαμηλότερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο των παρορμήσεων και εμφανίζουν μειωμένη ενεργοποίηση σε μια περιοχή του μετωπιαίου λοβού που σχετίζεται με την εργασιακή μνήμη. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφεϊνούχων αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών μπορεί να είναι προδιαθέτουσα για χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών στο μέλλον.

    Οι ειδικοί που διεξήγαγαν τη μελέτη επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία για την κατανάλωση αυτών των ποτών από παιδιά. Επίσης, τονίζουν ότι δεν υπάρχει ασφαλής επίπεδο κατανάλωσης αυτών των ποτών για τα παιδιά και ότι ορισμένα παιδιά μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στις αρνητικές επιπτώσεις.

    Οι ευρήματα αυτής της μελέτης αποτελούν μια προειδοποίηση για τους γονείς να είναι προσεκτικοί στην παροχή αυτών των ποτών στα παιδιά τους. Αν και μπορεί να φαίνεται μια αθώα εξαίρεση από τους αυστηρούς κανόνες διατροφής, η καθημερινή κατανάλωση αυτών των ποτών μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και τη συμπεριφορά τους. Είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τις επιπτώσεις των τροφίμων και ποτών που προσφέρουμε στα παιδιά μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία και την ευημερία τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα