6 Μαΐου 2024

    Ζήλεια στις σχέσεις: Ο μεγάλος εχθρός της κατανόησης”

    Η ζήλεια είναι ένα συναισθηματικό πρόβλημα που πλήττει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, αλλά παρόλα αυτά, οι δύο διαφορετικοί φύλοι συνήθως δυσκολεύονται να εκφράσουν κατανόηση και συμπάθεια προς τον άλλον. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δύο ερευνητές από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU) προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας στο περιοδικό “Evolutionary Psychological Science”. Αυτή η μελέτη, η πρώτη του είδους της, πραγματοποιήθηκε από τους Mons Bendixen και Leif Edward Ottesen Kennair, καθηγητές στο Τμήμα Ψυχολογίας του NTNU, που ειδικεύονται στην έρευνα των σχέσεων και των συναισθημάτων.

    Σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων, οι άνδρες και οι γυναίκες είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα τη ζήλεια των άλλων στο ίδιο φύλο τους. Εξάλλου, επίσης δείχνουν μεγάλη ικανότητα να κατανοούν το αντίθετο φύλο σε γενικές γραμμές. “Ωστόσο, όταν προσπαθούν να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους οι άλλοι νιώθουν ζήλια, συχνά τους ερμηνεύουν με βάση την δική τους εμπειρία ζήλιας” αναφέρει ο Bendixen. Οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες πιστεύουν ότι οι λόγοι από πίσω από τη ζήλια είναι κοινοί για το φύλο τους, αλλά δεν χρησιμοποιούν την προσωπική τους εμπειρία με τη ζήλια ως οδηγό για να κατανοήσουν γιατί ο αντίθετος φύλος νιώθει ζήλια.

    Η έρευνα έδειξε επίσης ότι άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικές αντιλήψεις όσον αφορά τους λόγους που προκαλούν ζήλεια. “Μελέτες μας έχουν δείξει ότι οι άνδρες ανησυχούν περισσότερο για τη σεξουαλική απιστία ενώ οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για τη συναισθηματική απιστία. Για παράδειγμα, ένας άνδρας που διατηρεί φιλία με μια γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει “επίθεση” από τη σύντροφό του, χωρίς να μπορεί να κατανοήσει την αντίδρασή της. “Οι άνδρες δεν αντιλαμβάνονται πλήρως πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σύντροφό τους” εξηγεί ο καθηγητής Bendixen.

    Επομένως, η ερμηνεία της ζήλειας του θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες και τα συναισθήματα του αντίθετου φύλου και όχι μόνο με βάση τη δική μας εμπειρία. Το να κατανοούμε τους λόγους που ο σύντροφος μας νιώθει ζήλια δεν είναι εύκολο, αλλά είναι σημαντικό για την υγιή εξέλιξη της σχέσης.

    Η έρευνα των επιστημόνων αναδεικνύει επίσης ότι οι κοινωνικές επιρροές δεν επηρεάζουν τις αντιλήψεις μας για τη ζήλεια. Η κουλτούρα ενδέχεται να προσεγγίζει την απιστία με διαφορετικό τρόπο, αλλά αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει την κύρια ανησυχία που προκαλεί ζήλεια στους περισσότερους ανθρώπους, δηλαδή τη συναισθηματική απιστία. Για τους επιστήμονες, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται στη θεωρία της εξέλιξης και στην ανάγκη των προγόνων μας να μπορούν να ερμηνεύουν τη ζήλεια και την απιστία, δύο από τα πιο συχνά αίτια διαζυγίων σε ένα ζευγάρι. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάτι για τη ζήλεια, σημειώνει ο καθηγητής Kennair. Επίσης, άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι οι άνδρες δεν γνωρίζουν πλήρως το βάρος της συναισθηματικής απιστίας για τους εαυτούς τους και τις συντρόφους τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στον χωρισμό.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα