4 Μαΐου 2024

    Η απρόσμενη νέα επιστημονική ανακάλυψη: Τα πτηνά δεν είναι “έξυπνα” με βάση το μέγεθος του εγκεφάλου τους

    Ένα εκπληκτικό εύρημα έρχεται να ανατρέψει την επιστημονική άποψη που κυριαρχούσε μέχρι το 2005 σχετικά με τη νοητική ικανότητα των πτηνών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ του Τενεσί και το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα διεξήγαγαν μια πρωτοποριακή μελέτη με τίτλο “Γνωστική Ορνιθολογία” που αποδεικνύει ότι ορισμένα είδη πτηνών διαθέτουν εκπληκτική νοημοσύνη.

    Η έρευνα είχε ως στόχο να μετρήσει και να συγκρίνει τον αριθμό των νευρώνων στους εγκεφάλους 28 ειδών πτηνών. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, επικεντρώθηκαν κυρίως σε δύο είδη: τους παπαγάλους και τα κοράκια. Και οι δύο αυτές κατηγορίες πουλιών απέδειξαν ότι παρόλο που έχουν μικρούς εγκέφαλους, διαθέτουν αρκετούς νευρώνες με πυκνές συνδέσεις μεταξύ τους.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά. Τα πτηνά που μελετήθηκαν, όπως οι παπαγάλοι και τα κοράκια, φαίνεται ότι έχουν πολύ περισσότερους νευρώνες στον εγκέφαλό τους απ’ ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες. Για παράδειγμα, ένας παπαγάλος μπορεί να έχει πάνω από 3,1 δισεκατομμύρια νευρώνες, ενώ ένα κοράκι περίπου 2,1 δισεκατομμύρια. Αυτό τους επιτρέπει να καταφέρνουν πράγματα που μέχρι τώρα θεωρούνταν ως αποκλειστικά ανθρώπινες ικανότητες.

    Ο επικεφαλής της έρευνας, Πάβελ Νέμετς, δήλωσε: “Αυτό που ανακαλύψαμε με αυτήν τη μελέτη είναι ότι τα πτηνά μπορούν να κάνουν πράγματα που φαινομενικά μόνο οι άνθρωποι και οι πίθηκοι είναι σε θέση να κάνουν”. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που αυτά τα πτηνά, παρά το μικρό μέγεθος του εγκεφάλου τους, επιδεικνύουν μια συγκρίσιμη επεξεργαστική ισχύ με τα πρωτεύοντα.

    Οι αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της νοημοσύνης και των γνωστικών ικανοτήτων σε άλλα είδη πτηνών, όπως περιστέρια και κοτόπουλα. Αυτή η επιστημονική ανακάλυψη μας υπενθυμίζει να μην κρίνουμε έναν οργανισμό μόνο βάσει του μεγέθους του εγκεφάλου του, καθώς η νοητική ικανότητα μπορεί να είναι πολύ πιο πολύπλοκη από αυτό που περιμένουμε.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα