6 Μαΐου 2024

    Μια νέα εποχή στον διαστημικό ανταγωνισμό: Ο Οδυσσέας προσελήνωσε στη Σελήνη – Δείτε τα συναρπαστικά βίντεο

    Στις λαμπρές σεληνιακές εκτάσεις, η Ιστορία της Γης γράφει νέα κεφάλαια. Μετά από περισσότερο από μισό αιώνα, ένα Αμερικανικό διαστημικό σκάφος προσελήνωσε για πρώτη φορά μετά τις αποστολές Apollo. Ωστόσο, αυτή τη φορά, πρόκειται για ένα ρομποτικό σκάφος της ιδιωτικής εταιρείας Intuitive Machines, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη NASA με στόχο να δοκιμάσει τον δρόμο για τους Αμερικανούς αστροναύτες που σκοπεύουν να επιστρέψουν στη Σελήνη μέσα στη δεκαετία.

    Στις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), το Odysseus (Οδυσσέας), το οποίο κατασκευάστηκε στο Χιούστον, προσεγγίστηκε την επιφάνεια της Σελήνης. Ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον, δήλωσε συγκινημένος σε ένα βίντεο: “Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη Σελήνη. Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια ιδιωτική εταιρεία, μια αμερικανική εταιρεία, πραγματοποίησε το όνειρό της και κατάφερε να φτάσει στη Σελήνη”.

    Οι πρώτες εικόνες από μια εξωτερική κάμερα με το όνομα “EagleCam”, η οποία εκτοξεύθηκε από το διαστημόπλοιο κατά τη διάρκεια της καθόδου, αναμένεται να κοινοποιηθούν αργότερα μέσα στην ημέρα, όπως δήλωσε ένα μέλος της ομάδας που συμμετείχε στην κατασκευή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη προσπάθεια μιας άλλης αμερικανικής εταιρείας να προσελκύσει την επιφυλακτικότητα του κοινού απέτυχε τον περασμένο μήνα. Η ιδιωτική βιομηχανία έχει εδώ και αρκετό καιρό αγωνιστεί να αποδείξει ότι μπορεί να επαναλάβει την ιστορική επίτευξη της NASA κατά τη διάρκεια της Apollo 17 το 1972.

    Η πρώτη επικαλυπτόμενη αποστολή της NASA με πλήρωμα έχει προγραμματιστεί για το 2026. Εν τω μεταξύ, η Κίνα αποτελεί ανταγωνιστή, καθώς επιδιώκει να στείλει τη δική της επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μέχρι το 2030. Έτσι, ξεκινά μια νέα εποχή διαστημικού ανταγωνισμού, με το Πεκίνο να προσπαθεί να αντικαταστήσει τη Μόσχα στον ρόλο της κορυφαίας δύναμης του διαστήματος.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα