6 Μαΐου 2024

    Ο «μαγικός» σπόρος που προστατεύει από καρκίνο και νευροεκφυλιστικές νόσους – Οι φύτρες του είναι η κλειδαριά της υγείας

    Η παιδική ανάμνηση που σχετίζεται με το μπρόκολο μπορεί να είναι αρνητική για πολλούς από εμάς. Όταν μπαίναμε στο σπίτι μετά το σχολείο και μυρίζαμε μια περίεργη, ίσως και ανεπιθύμητη μυρωδιά, γνωρίζαμε ότι η μαμά είχε μαγειρέψει μπρόκολο και θα μας υποχρεωνόταν να το φάμε. Κάποιοι από εμάς θα αντιδρούσαμε με διαμαρτυρίες, ενώ άλλοι αρνούνταν απλά να αγγίξουν αυτό το πιάτο. Ωστόσο, είναι κρίμα να αγνοούμε τα πολλαπλά οφέλη που το μπρόκολο μπορεί να προσφέρει στην υγεία μας.

    Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η κατανάλωση μπρόκολου και άλλων λαχανικών της ίδιας οικογένειας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, λόγω των φυτικών ενώσεων που περιέχουν, όπως τα γλυκοζινολικά και τα ισοθειοκυανικά. Αλλά το πλούσιο περιεχόμενο πολυσουλφιδίων στις φύτρες του μπρόκολου αποτελεί μια νέα ανακάλυψη που αλλάζει το παιχνίδι για αυτό το λαχανικό.

    Μια ομάδα ερευνητών από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα ανακάλυψε ότι οι φύτρες του μπρόκολου περιέχουν μεγάλες ποσότητες πολυσουλφιδίων, τα οποία σχετίζονται με θεραπευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Αυτή η έκπληξη για τα πολυσουλφίδια στο μπρόκολο προκύπτει από παλαιότερες μελέτες που έδειξαν την ύπαρξή τους σε άλλα λαχανικά, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, και τη συσχέτισή τους με την προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

    Η έρευνα των επιστημόνων ανέδειξε ότι η περιεκτικότητα σε πολυσουλφίδια στις φύτρες του μπρόκολου αυξήθηκε κατά σχεδόν 20 φορές κατά τη διάρκεια της φάσης βλάστησης και ανάπτυξης. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα πολυσουλφιδίων στις φύτρες είναι υπεύθυνη για τις ευεργετικές ιδιότητες του μπρόκολου για την υγεία. Μάλιστα, οι φύτρες περιέχουν επίσης επτά φορές περισσότερο πολυσουλφίδιο από το ώριμο μπρόκολο, καθιστώντας τις ακόμη πιο υγιεινή επιλογή για την καθημερινή κατανάλωση.

    Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων προληπτικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων για ασθένειες που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως ο καρκίνος, η φλεγμονή και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει τον ζωτικό ρόλο που παίζουν οι φύτρες του μπρόκολου στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών παθήσεων.

    Έτσι, αυτό το «αντιπαθητικό» λαχανικό που μας φέρνει παιδικές αναμνήσεις, μπορεί να αποδειχθεί ως ο κλειδί για μια υγιή ζωή. Γιατί λοιπόν να μην του δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία; Έχοντας υπόψη μας την απίστευτη πληθώρα οφελών που τα φυτρωτά μπρόκολα παρέχουν, μπορούμε να απολαύσουμε μια επιπλέον προστιθέμενη αξία για την υγεία μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα