2 Μαΐου 2024

    Ο στοχασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα

    Πολλοί από εμάς είμαστε ενήμεροι πως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την άνοια. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων από το University College του Λονδίνου πιστεύει ότι έχει ανακαλύψει έναν τρόπο πρόληψης της γνωστικής έκπτωσης. Η ελπίδα αυτή προκύπτει από τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology. Σύμφωνα με αυτήν, οι άνθρωποι που ασχολούνται τακτικά με τον στοχασμό και αξιολογούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους, φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στο μέλλον. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από δύο κλινικές δοκιμές με 259 συμμετέχοντες, οι οποίοι αποκρίθηκαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που ασχολούνται με τον στοχασμό και προσπαθούν να κατανοήσουν τον εαυτό τους.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι άνθρωποι που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στον στοχασμό φαίνονται να έχουν καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, καθώς και πιο ομαλή εγκεφαλική λειτουργία. Οι ερευνητές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν ακριβώς γιατί ο στοχασμός μπορεί να προστατεύει από την άνοια, αλλά υποθέτουν ότι μπορεί να συνδέεται με την αίσθηση ηρεμίας και τη μείωση του στρες, ενώ ενδεχομένως να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Παρόλα αυτά, υποστηρίζουν ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για ψυχολογικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Harriet Demnitz-King, επισημαίνει ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι θετικοί ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας και ότι ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από τον στοχασμό για να ενισχύσει την αυτογνωσία του.

    Οι ερευνητές προτείνουν να αφιερώνουμε λίγο χρόνο καθημερινά για να αναλογιζόμαστε τις διάφορες πτυχές της ζωής μας χωρίς κριτική διάθεση, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας στο μέλλον. Ο δρ. Richard Oakley, από την Εταιρεία Αλτσχάιμερ, επισημαίνει ότι εάν ο στοχασμός έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου, τότε μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ψυχολογικές θεραπείες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη υγιών μοτίβων σκέψης.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα