5 Μαΐου 2024

    Γυναίκες και Άνδρες: Μια νέα ματιά στην τόλμη και τον φόβο της αποτυχίας

    Σύμφωνα με έρευνες από διάφορους τομείς της επιστήμης, όπως οικονομικά, ψυχολογία και βιολογία, η τόλμη θεωρείται “ανδρικό χαρακτηριστικό”, με τις γυναίκες να φαίνεται ότι παίρνουν λιγότερα ρίσκα από τους άνδρες. Ωστόσο, ποιοι είναι οι λόγοι που συμβαίνουν αυτά; Τι κάνει τους άνδρες πιο τολμηρούς να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ή να επενδύσουν στο χρηματιστήριο;

    Ο Chris Dawson, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών των Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, σετου στο Conversation, επικαλείται μια πρόσφατη μελέτη και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Ο Δρ Dawson επεξηγεί ότι οι μελέτες που εξετάζουν την ανάληψη ρίσκου από άνδρες και γυναίκες βασίζονται στους μέσους όρους και υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, ο Δρ Dawson αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που είναι πιο ριψοκίνδυνες από τον μέσο άνδρα.

    Τα ευρήματα της μελέτης του Δρ Dawson δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πρόθυμες να αναλάβουν ρίσκο, λόγω του φόβου της αποτυχίας και των συναισθηματικών επιπτώσεων που θα μπορούσαν να έχουν. Επιπλέον, οι άνδρες είναι πιο αισιόδοξοι όσον αφορά το οικονομικό μέλλον τους και παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις επαγγελματικές τους ικανότητες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

    Οι λόγοι πίσω από αυτές τις διαφορές είναι πολύπλοκοι και περιλαμβάνουν τόσο το περιβάλλον όσο και τους βιολογικούς παράγοντες. Στην μελέτη του, ο Δρ Dawson αναφέρει ότι το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην στάση έναντι του ρίσκου. Παράδειγμα αυτού είναι οι κοινωνίες με μητριαρχικές και πατριαρχικές δομές, όπου τα κορίτσια στις μητριαρχικές κοινωνίες είναι πιο ριψοκίνδυνα από ό,τι στις πατριαρχικές.

    Ο Δρ Dawson καταλήγει ότι τόσο η βιολογία όσο και το περιβάλλον έχουν σημασία για την ανάληψη ρίσκου και την στάση έναντι της αποτυχίας. Επίσης, επισημαίνει ότι η προσπάθεια για ισότητα μεταξύ των φύλων μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις, καθώς οι διαφορές αυτές μπορεί να οφείλονται σε βιολογικούς και γενετικούς παράγοντες. Ωστόσο, η σύγκλιση αυτής της διαφοράς μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις για την επίτευξη ισότητας στην κοινωνία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα