3 Μαΐου 2024

    Κουτσομπολιό στον χώρο εργασίας – Ένας ψυχολόγος απαντά

    Το κουτσομπολιό αποτελεί μια διαδεδομένη πρακτική στον χώρο εργασίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε εάν αυτή η συμπεριφορά είναι πραγματικά καλή για εμάς και για τον εργασιακό μας χώρο. Ο κλινικός ψυχολόγος δρ. Michael Wiederman μας προσφέρει τις απαντήσεις.

    Σύμφωνα με τον δρ. Wiederman, το κουτσομπολιό αναφέρεται στα αρνητικά σχόλια που γίνονται για ένα άτομο όταν αυτό απουσιάζει. Αυτή η πρακτική εξυπηρετεί συνήθως για να εκφράσουμε αυτά που δεν μπορούμε να πούμε ανοικτά στο περιβάλλον της εργασίας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει εγγύτητα και εμπιστοσύνη μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν. Ωστόσο, το κουτσομπολιό έχει αρνητικά αποτελέσματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

    Ένα πρόβλημα με το κουτσομπολιό είναι ότι το άτομο που συζητιέται δεν έχει την ευκαιρία να απαντήσει ή να εξηγήσει τη θέση του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια στρεβλή εικόνα του ατόμου και να επηρεάσει την αξιολόγηση που έχουμε για εκείνον, ιδίως αν δεν έχουμε προσωπική επαφή μαζί του.

    Επιπλέον, το κουτσομπολιό επιτρέπει στον κουτσομπόλη να αποδώσει τα αρνητικά συναισθήματά του χωρίς να συζητήσει τα προβλήματά του με το άτομο που αφορούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και δυσκολίες στην επίλυση των προβλημάτων.

    Ο δρ. Wiederman προτείνει να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση για τα λόγια μας όταν μιλάμε για ανθρώπους που δεν είναι παρόντες και να αναρωτηθούμε για τα κίνητρά μας. Επίσης, όταν αντιληφθούμε ότι μας κουτσομπολεύουν, μπορούμε να μοιραστούμε τη διαφορετική μας εμπειρία για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις. Τέλος, μια αυτόματη απάντηση που απορρίπτει το κουτσομπολιό μπορεί να δείξει σαφώς τις προθέσεις μας.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα