3 Μαΐου 2024

    Νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του Προσωπικού Γιατρού

    Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα κενά στο Προσωπικό Γιατρού, προσελκύοντας νέους ιατρούς με κίνητρα και μπόνους, καθώς και συνδέοντας τη Φροντίδα Υγείας με το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Σπύρος Δοξιάδης». Η ανανεωμένη πρωτοβουλία παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Μια δημόσια παρουσίαση θα ακολουθήσει αύριο στο Υπουργείο Υγείας, κατά την οποία η κυρία Αγαπηδάκη θα αναλύσει αναλυτικότερα την πρωτοβουλία.

    Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των παθολόγων και γενικών γιατρών στη χώρα μας, καθώς το Προσωπικό Γιατρού έχει αδυναμία να καλύψει όλη την ελληνική πληθυσμό. Ειδικότερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το πρόβλημα είναι πιο έντονο. Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζεται η επέκταση της “δεξαμενής” γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα αλλάξει ο τρόπος ειδίκευσης των γενικών ιατρών και των παθολόγων που θέλουν να εργαστούν στην ΠΦΥ, ώστε να έχουν κίνητρα για να ασχοληθούν με αυτή την κατηγορία ιατρικής. Τα προγράμματα σπουδών στις Ιατρικές Σχολές θα ανανεωθούν και επικαιροποιηθούν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα “φυτώριο” νέων γιατρών για την ΠΦΥ. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών και παθολόγων.

    Παράλληλα, θα θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα για τους Προσωπικούς Γιατρούς, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των ασθενών που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου “Σπύρος Δοξιάδης”, μέσω ενημέρωσης για την ανάγκη πρόληψης και παραπομπής για προληπτικές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη διεξαχθεί δωρεάν μαστογραφίες και αναμένονται εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι Προσωπικοί Γιατροί θα είναι στενά συνδεδεμένοι με όλο το δίκτυο της ΠΦΥ, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Υγείας και Τοπικών Μονάδων Υγείας. Επιπλέον, οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) θα έχουν ζωτικό ρόλο στο νέο σύστημα αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος επίσκεψης των γιατρών στους κατοίκους, το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να φέρει τον γιατρό πιο κοντά στον πολίτη, παρέχοντας προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς και συνταγογράφηση σε διαφορετικά μέρη της χώρας. Επίσης, άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως οι επισκέπτες υγείας, θα ενημερώνουν το κοινό για την πρόληψη και προώθηση της υγείας.

    Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των εγγεγραμμένων πολιτών στο Προσωπικό Γιατρού αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια, ενώ ο συνολικός αριθμός των Προσωπικών Γιατρών είναι 3.435. Από αυτούς, 2.224 είναι γιατροί του δημόσιου τομέα, ενώ οι υπόλοιποι είναι ιδιώτες. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση του Προσωπικού Γιατρού και ανέφερε ότι προγραμματίζονται 6.500 νέες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνολικά 10.000 προσλήψεις που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα