3 Μαΐου 2024

    Νέοι κίνδυνοι για τις γυναίκες: Μόνο το 45% ζει χωρίς καρδιακές παθήσεις

    Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association αποκαλύπτει ότι μόνο το 45% των γυναικών άνω των 20 ετών ζουν χωρίς κάποια μορφή καρδιακής πάθησης. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες, ξεπερνώντας ακόμη και όλες τις μορφές καρκίνου μαζί. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ευαισθητοποίηση για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στις γυναίκες παραμένει ανεπαρκής, καθώς τόσο οι γυναίκες όσο και οι ιατροί συνεχίζουν να υποεκτιμούν τη σοβαρότητα του προβλήματος.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι κυριότεροι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου για τις γυναίκες είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες κατά την κύηση, οι ορμονικοί παράγοντες και τα ανοσολογικά νοσήματα. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή καρδιακής νόσου σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν. Επιπλέον, οι γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή προεκλαμψία έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

    Υπάρχουν επίσης διαφορές στον τρόπο που αναπτύσσονται οι καρδιακές παθήσεις στο ανδρικό και στο γυναικείο σώμα. Οι γυναίκες έχουν μικρότερες καρδιές και μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που καθιστά δυσκολότερη την ανίχνευση των σημάδιων απόφραξης στην αγγειογραφία. Αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να αναπτύσσουν καρδιακή νόσο στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αυτή η διαφορά απαιτεί διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία, με πιο συντηρητικές πρακτικές να μπορεί να είναι πιο επιτυχημένες για ορισμένες γυναίκες.

    Οι επιστήμονες καλούν τόσο τις γυναίκες όσο και τους ιατρούς να αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους για τους κινδύνους των καρδιακών παθήσεων στη γυναικεία πληθυσμό. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, την παρακολούθηση και την επιτάχυνση της διάγνωσης, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις στις γυναίκες. Μόνο με την ενημέρωση και τη σωστή φροντίδα, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα