3 Μαΐου 2024

    Το μυστικό της ευτυχίας: Τι κάνει τους ανθρώπους πραγματικά χαρούμενους, σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη

    Ορίζονται από πολλούς παράγοντες τα στοιχεία που καθορίζουν την ευτυχία μας; Αυτό ερευνούσε μια διεθνής μελέτη σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Όσλο. “Πολλές ψυχολογικές έρευνες επικεντρώνονται στις δυσκολίες ψυχικής υγείας και τον πόνο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Σε αυτή τη μελέτη, εξετάσαμε αντ’ αυτού τι κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλή”, δήλωσε ο δρ. Espen Røysamb, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Όσλο.

    Στη μελέτη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο δρ. Røysamb, μια ομάδα ερευνητών συνέλεξε τα ευρήματα πολλών μελετών που εξετάζουν την ευημερία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων παγκοσμίως. Οι διαθέσιμες μελέτες συχνά περιορίζονταν σε έναν μικρό αριθμό ατόμων από κάθε χώρα, αλλά οι ερευνητές ήθελαν να λάβουν υπόψη τους ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων: τη χώρα που ζουν, τα γονίδιά τους και οι προσωπικές σχέσεις τους. Η χώρα στην οποία ζει ο καθένας επηρεάζει την ευτυχία του κατά περίπου 20%. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα ζωής επίσης επηρεάζεται από παράγοντες όπως το επίπεδο ευημερίας της χώρας, η εμπιστοσύνη των πολιτών, ο επίπεδο διαφθοράς και η εμπλοκή της χώρας σε πόλεμο.

    Επιπλέον, οι άνθρωποι συνδέονται διαφορετικά μέσω των γονιδίων τους. Καθένας έχει μια διαφορετική διαδρομή ζωής, αποτελούμενη από ξεχωριστές εμπειρίες, που επίσης παίζουν ρόλο στο επίπεδο χαράς που αισθάνονται. Η οικογένεια, οι φίλοι και οι χώροι εργασίας είναι επίσης καθοριστικοί για την ευημερία μας και διαφοροποιούν τη ζωή και το επίπεδο ευτυχίας του καθενός από εμάς.

    Ο δρ. Røysamb τονίζει ότι το να βρίσκουμε νόημα στην καθημερινότητα είναι σημαντικό για να επιτύχουμε την ευτυχία μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους προκειμένου να απολαύσουμε μια ευτυχισμένη ζωή. Ο δρ. Røysamb αναφέρει επίσης ότι οι άνθρωποι έχουν μια εγγενή τάση να αισθάνονται και να αντιδρούν θετικά, και ότι να είμαστε χαρούμενοι είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης.

    Τελικά, η έρευνα αυτή παρέχει μια ευρεία εικόνα για το τι μας κάνει πραγματικά χαρούμενους. Η χώρα μας, οι γονείς, οι φίλοι και οι σχέσεις μας, καθώς και η αίσθηση του σκοπού μας στη ζωή, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την ευτυχία μας. Όσο περνά ο καιρός, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ευτυχία δεν είναι απλά η απουσία προβλημάτων, αλλά η αίσθηση ότι ανοίγουμε την πόρτα στα θετικά συναισθήματα και αντιλαμβανόμαστε το νόημα της ζωής μας.

    Έτσι, ας προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε τις καλές σχέσεις, να απομακρύνουμε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή μας και να βρούμε τη χαρά σε καθημερινές στιγμές. Και πάνω απ’ όλα, ας θυμόμαστε ότι η ευτυχία είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας και όλοι μπορούμε να απολαύσουμε μια καλύτερη ζωή.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα