3 Μαΐου 2024

    Ανακαλύψτε πόσα χρόνια ζωής μας «κόβει» η μουρμούρα και η γκρίνια

    Ποιος να ξέρει πόσα χρόνια ζωής μας “κόβει” η διαρκής γκρίνια και αρνητική κριτική; Μια νέα μελέτη από το Κολλέγιο Lafayette στις ΗΠΑ αποκαλύπτει τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η συμπεριφορά στην υγεία μας.

    Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από πάνω από 1700 άνδρες και γυναίκες, με ηλικία από 57 έως 85 ετών, που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Ποιότητα της Ζωής, Υγεία και Γήρανσης (NSHAP). Με τη χρήση μιας κλίμακας τριών βαθμίδων για να μετρήσουν τη συχνότητα της αρνητικής κριτικής από τους συντρόφους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής μας έως και πέντε χρόνια.

    Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι άνθρωποι που υπέφεραν από συχνή κριτική είχαν μέχρι και 44% μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν στα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέση με όσους έλαβαν λιγότερη κριτική. Ακόμα και όταν απομονώθηκαν άλλοι παράγοντες όπως φαρμακευτική αγωγή και ηλικία, η συνδέση μεταξύ αρνητικής κριτικής και υψηλότερου κινδύνου θανάτου παρέμεινε.

    Η Δρ. Jamila Bookwala, η καθηγήτρια που ηγήθηκε της έρευνας, εξηγεί ότι η διαρκής αρνητική κριτική δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική μας υγεία, αλλά και τη σωματική. Λειτουργεί σαν ένας χρόνιος στρεσογόνος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του θανάτου.

    Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της θετικής και υγιούς επικοινωνίας στις σχέσεις μας. Αντί να επικεντρώνονται στα λάθη και τις ελλείψεις του συντρόφου μας, θα πρέπει να επιδιώκουμε να εκφραζόμαστε ανοιχτά, να ακούμε με σεβασμό και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

    Έτσι, αν θέλουμε να ζήσουμε μια μακροζωία, ας αποχωριστούμε τη μουρμούρα και τη γκρίνια και ας εστιάσουμε σε μια θετική και υποστηρικτική προσέγγιση προς τους αγαπημένους μας. Δεν θα χάσουμε μόνο χρόνια ζωής, αλλά θα κερδίσουμε ευτυχία και ευημερία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα