3 Μαΐου 2024

    Απάτη με επιθέματα στον ΕΟΠΥΥ – Εμπλέκονται 227 εταιρείες, ζημιά 8 εκατ. ευρώ

    Νέοι και αποκαλυπτικοί όροι για την απάτη με επιθέματα που διαπράχθηκε κατά του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει εξιχνιάσει την υπόθεση αυτή, αποκαλύπτοντας τη συμμετοχή 227 εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών στην απάτη, ενώ έχουν εντοπιστεί πάνω από 71.000 παράνομες συνταγογραφήσεις που προκάλεσαν ζημιά 8.237.193 ευρώ στον οργανισμό.

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι εταιρίες εισήγαγαν τα επιθέματα στην αγορά κατά το διάστημα 2017-2019 και τα κατέταξαν σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που επιδοτούνται από τον ΕΟΠΥΥ, παρά την μη πλήρη συμμόρφωσή τους με τις προδιαγραφές. Σκοπός τους ήταν να λάβουν υψηλότερη αποζημίωση από αυτή που δικαιούνταν πραγματικά. Μάλιστα, οι εταιρίες παρουσίαζαν ψευδή χαρακτηριστικά για τα προϊόντα τους, προκειμένου να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία υλικού από αυτήν που θα έπρεπε.

    Το αποτέλεσμα ήταν η διάθεση ανεπαρκών επιθεμάτων σε ασθενείς κατά τη διάρκεια συνταγογραφήσεων, τα οποία δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές τους ανάγκες και μπορούσαν ακόμη και να βλάψουν την υγεία τους. Μέχρι στιγμής, έχουν ανακαλυφθεί 101 υλικά που εντάχθηκαν σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές που θα έπρεπε, με 40 από αυτά να αφαιρούνται από το μητρώο. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ήδη προωθηθεί στην αρμόδια Εισαγγελία για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

    Ο τίτλος τουυ: “Αποκαλύπτεται η μεγάλη απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ – Εμπλέκονται 227 εταιρείες με ζημιά 8 εκατομμυρίων ευρώ”
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα