30 Απριλίου 2024

    Η σημασία της ισότητας των φύλων

    Αγαπητή μου κόρη,

    Σου γράφω αυτό το γράμμα γιατί ανησυχώ για τον επικίνδυνο κόσμο στον οποίο ζούμε, και για τον περιορισμένο ρόλο που αναμένεται να έχεις ως γυναίκα. Ξέρω ότι είσαι ακόμα μικρή για να αντιληφθείς πλήρως τη σοβαρότητα των θεμάτων όπως ο σεξισμός, ο βιασμός και η κακοποίηση, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσεις τέτοιες πραγματικότητες στο μέλλον. Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του σεξιστικού κόσμου που σε περιβάλλει. Έναν κόσμο που θα σε αντιμετωπίσει διαφορετικά μόνο επειδή είσαι γυναίκα. Είναι άδικο που δεν θα έχεις τις ίδιες ευκαιρίες, την ίδια αντιμετώπιση και τα ίδια δικαιώματα. Αυτή η ανισότητα είναι αδιανόητη και θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι είναι άδικη.

    Λυπάμαι που θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα σέβονται τις γυναίκες και θα παραπονούνται για τη συμπεριφορά και την εμφάνισή σου, χωρίς να φέρουν ευθύνη γι’ αυτό. Θα πρέπει να είσαι προσεκτική και να προστατεύεις τον εαυτό σου, επειδή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διαμορφώσει λανθασμένες αντιλήψεις και μπορεί να είναι επιθετικοί. Σε λυπάμαι γι’ αυτό.

    Αλλά θέλω να σου πω ότι έχεις το δικαίωμα να είσαι αυτή που θέλεις να είσαι. Δεν έχει σημασία ούτε το φύλο σου, ούτε το χρώμα του δέρματός σου, ούτε η σεξουαλική σου προτίμηση, ούτε η οικονομική σου κατάσταση, ούτε τα θρησκευτικά σου πιστεύω, ούτε οτιδήποτε άλλο που μπορεί να σε κάνει να νιώθεις διαφορετική. Έχεις την ελευθερία να ακολουθήσεις τα όνειρά σου και να καταφέρεις ό,τι επιθυμείς στη ζωή σου.

    Η επιλογή του ντυσίματός σου, του καθορίζεις μόνη σου. Έχεις το δικαίωμα να λατρεύεις όποιον θες και να αποφασίζεις πότε θα εμπλακείς σε σεξουαλικές σχέσεις. Μην ξεχνάς ποτέ ότι μπορείς να πεις “όχι” όταν νιώθεις έτσι. Κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για εσένα. Είσαι ελεύθερη να γίνεις η γυναίκα που θες.

    Λυπάμαι που δεν μπορώ να αλλάξω περισσότερα. Είμαι λυπημένος που θα κατηγορούν τη συμπεριφορά και τις επιλογές σου για να απαλλάξουν την κακή τους συμπεριφορά. Αυτό είναι πραγματικά άδικο. Αλλά θέλω να σου πω να μην πιστέψεις ποτέ αυτές τις λανθασμένες αντιλήψεις. Έχεις το δικαίωμα να ζήσεις την ζωή σου όπως επιθυμείς, και κανένας άλλος δεν μπορεί να σου πει διαφορετικά.

    Φυσικά, είναι δικαίωμά σου να φοράς ό,τι θες και να κάνεις το σώμα σου όπως σε ευχαριστεί. Έχεις την ελευθερία να αγαπήσεις και να εμπλακείς σε ερωτικές σχέσεις όποτε αισθάνεσαι έτοιμη. Αν θέλεις να πεις “όχι” σε κάτι, μην διστάζεις. Και πάνω απ’ όλα, έχεις την ελευθερία να είσαι ακριβώς η γυναίκα που επιθυμείς να είσαι.

    Δίνω τον πρώτο λόγο σε εσένα, κόρη μου, και σε όλες τις γυναίκες του κόσμου. Είναι καιρός να αλλάξει αυτή η ανισότητα. Να έχουμε ίσες ευκαιρίες και αντιμετώπιση. Να αναγνωρίζονται οι αξίες μας ανεξάρτητα από το φύλο μας. Ας υπάρχει ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, γιατί αυτό είναι το δίκαιο.

    Με αγάπη και συγγνώμη,

    Ο μπαμπάς σου (που προσπαθεί ειλικρινά να μην είναι σεξιστής)

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα