2 Μαΐου 2024

    Μωρό: Εξερευνώντας όλες τις αισθήσεις του

    Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι αισθήσεις ενός μωρού λειτουργούν όπως ενός κανονικού ανθρώπου και μάλιστα πριν ακόμα γεννηθεί, δηλαδή όταν ακόμα βρίσκεται στην κοιλίτσα της μαμάς του. Για το λόγο αυτό, η σωματική επαφή με το μωρό σας είναι πολύ σημαντική. Η αγκαλιά, το χάδι, τα καθημερινά παιχνίδια είναι μια μορφή επικοινωνίας που όχι μόνο φέρνουν μαμά και μωρό ακόμα πιο κοντά αλλά συμβάλλουν και στην σωστή του ανάπτυξη.

    Εξερευνώντας όλες τις αισθήσεις του μωρού μας

    Αφή

    Η αίσθηση της αφής είναι ίσως και η πιο σημαντική. Με αυτή το μωρό αισθάνεται ό,τι υπάρχει γύρω του. Το χάδι, την αγκαλιά μας, ακόμα και την υφή των υλικών με τα οποία έρχεται σε επαφή. Μια απαλή χνουδωτή κουβέρτα ή ένα κρύο και σκληρό πανί δεν του αφήνουν την ίδια αίσθηση. Από τις αντιδράσεις του, μπορούμε να καταλάβουμε πότε είναι ευχαριστημένο και πότε ενοχλείται από αυτό που το αγγίζει.

    Όσφρηση

    Η αίσθηση της όσφρησης είναι πολύ ανεπτυγμένη και εξίσου σημαντική. Με τη βοήθειά της το βρέφος μπορεί να αναγνωρίσει ό,τι δεν μπορεί ακόμα να δει πολύ καθαρά με τα μάτια του. Και φυσικά, η πρώτη μυρωδιά που πάντα ξεχωρίζει και μπορεί να το ηρεμήσει κάθε στιγμή είναι αυτή της μητέρας του.

    Ακοή

    Η αίσθηση της ακοής είναι από τις πρώτες αισθήσεις που αναπτύσσονται αφού το μωρό μας ακούει από τον πέμπτο κιόλας μήνα της εγκυμοσύνης. Όταν λοιπόν έρχεται στον κόσμο, έχει πολύ καλά ανεπτυγμένη την αίσθηση αυτή. Γι’ αυτό, θα το δούμε να τρομάζει με τους δυνατούς θορύβους, να γυρίζει το κεφαλάκι του για να δει από πού έρχεται ο κάθε ήχος και να νανουρίζεται από τις μελωδίες που του τραγουδάμε.

    Γεύση

    Η αίσθηση της γεύσης είναι επίσης αναπτυγμένη από την 7η με 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Έτσι, το μωρό μπορεί να νιώσει τις γεύσεις των τροφών που του δίνουμε. Γι’ αυτό άλλωστε παρατηρούμε και διάφορες προτιμήσεις του μωρού μας ως προς αυτές. Ιδιαίτερες για εκείνο είναι οι ξινές, καυτερές και γλυκές γεύσεις.

    Όραση

    Η αίσθηση της όρασης είναι αυτή που αναπτύσσεται τελευταία, αφού ένα βρέφος δεν μπορεί να δει πολύ καθαρά. Έτσι, χρησιμοποιεί τις άλλες του αισθήσεις για να γνωρίσει τον κόσμο που το περιβάλλει.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα