3 Μαΐου 2024

    Νέα τεχνολογία ελπίδα για τη διάγνωση του Πάρκινσον – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τους φοιτητές που φέρνουν την επανάσταση

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοξένησε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τους νεαρούς επιστήμονες από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, οι οποίοι κέρδισαν χρυσό μετάλλιο στον φετινό διεθνή διαγωνισμό iGEM για τη συνθετική βιολογία. Η ομάδα παρουσίασε στον πρωθυπουργό την εργασία της, η οποία προσφέρει ένα εύχρηστο τεστ διάγνωσης του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο, πριν ακόμα εμφανιστούν οι έντονες κινητικές δυσλειτουργίες της νόσου.

    Οι φοιτητές ανέπτυξαν μια μέθοδο που χρησιμοποιεί έναν γενετικά μεταλλαγμένο ιό, ο οποίος αλλάζει χρώμα όταν προσκολλάται σε ορισμένες οργανικές ενώσεις που συνδέονται με το Πάρκινσον. Τα αποτελέσματα φαίνονται σε μια ψηφιακή εφαρμογή. Ο κ. Μητσοτάκης συγχαίρει την ομάδα για την έρευνά της και εκφράζει την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να το μετατρέψουν σε πλήρως αναπτυγμένο διαγνωστικό εργαλείο.

    Κατά τη συζήτηση, ο πρωθυπουργός επισημαίνει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη δημιουργία νέων υποδομών για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο Πάρκινσον. Αναφέρει επίσης το σχέδιο για την ανάπτυξη Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι πρώτες μονάδες αυτού του είδους στην Αττική.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα