28 Απριλίου 2024

    Ψηφιακή αναστάτωση: Η επικίνδυνη συνήθεια που πολλοί αγνοούν

    Σε μια εποχή όπου τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, πόσες φορές έχουμε φέρει σε αδιέξοδο τις πραγματικές μεταξύ μας σχέσεις για να απορροφηθούμε στον ψηφιακό μας κόσμο; Πόσα φίλα παραμελούμε ή αγνοούμε, απλά για να χαζεύουμε το Instagram ή το TikTok; Αυτή η απανθρώπινη συμπεριφορά, γνωστή και ως “phubbing” (από τις λέξεις phone και snubbing), αυξάνει τον κίνδυνο της μοναξιάς και της ψυχολογικής αναταραχής για τους άλλους που μας περιβάλλουν. Έτσι λοιπόν, είναι καιρός να αναρωτηθούμε για τις συνέπειες αυτής της συνήθειας στις φιλίες και σχέσεις μας.

    Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Psychology, οι άνθρωποι που βιώνουν το phubbing έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νιώθουν μοναξιά και ψυχολογική δυσφορία, και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής τους. Η μεταξύ μας επικοινωνία και η ψηφιακή μας εξάρτηση μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό, μειωμένη εμπιστοσύνη και αίσθηση απαξίωσης στις σχέσεις μας, προειδοποιεί ο Δρ Ράιαν Σουλτάν, επίκουρος καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής.

    Ωστόσο, γιατί ακριβώς το phubbing έχει τέτοιο αντίκτυπο σε όσους το βιώνουν; Η απάντηση είναι απλή: οι εκκρίσεις ντοπαμίνης που παρέχονται από τις ψηφιακές συσκευές καθιστούν τη χρήση τους εθιστική. Η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, απελευθερώνεται όταν αλληλεπιδρούμε με τα κοινωνικά μέσα και ανταλλάσσουμε ειδοποιήσεις. Αυτό καθιστά την απεμπλοκή από την ψηφιακή επικοινωνία πολύ δύσκολη, καθώς οι εκκρίσεις της ντοπαμίνης δημιουργούν εθισμό.

    Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα; Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι για τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα κινητά μας τηλέφωνα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες στις κοινωνικές μας συναναστροφές και να δείχνουμε σεβασμό στους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Επίσης, μπορούμε να θέσουμε ορισμένους κανόνες χρήσης για τα κινητά μας, όπως να έχουμε συγκεκριμένες ώρες όπου θα είμαστε αφιερωμένοι στους ανθρώπους γύρω μας χωρίς να ασχολούμαστε με τη συσκευή μας.

    Συνολικά, το phubbing είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα. Η ψηφιακή εξάρτηση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μας, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη, την ικανοποίηση και την αίσθηση αποκλεισμού που αισθανόμαστε από τους ανθρώπους γύρω μας. Είναι καιρός να βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα τις αληθινές σχέσεις μας και να μην αφήσουμε την τεχνολογία να μας αποσπά από αυτές.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα