1 Μαΐου 2024

    Κορωνοϊός – Εμβόλια: Υψηλή Ζήτηση και Προσαρμογή των Εμβολιαστικών Κέντρων για την Καλύτερη Εξυπηρέτηση

    Η ζήτηση για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη λάβει την αναμνηστική δόση του εμβολίου από την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα προγραμματισμένα ραντεβού, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.912 εμβολιασμοί, ενώ προγραμματίζονται ακόμη 20.000. Αντιλαμβανόμενες τις αυξημένες ανάγκες, τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν προαναγγείλει παράταση στο ωράριό τους, λειτουργώντας πλέον από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο αριθμό ατόμων που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Οι εμβολιασμοί διεξάγονται σε 352 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, με την πιθανότητα να ανοίξουν κι άλλα κέντρα αν αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

    Η πλατφόρμα προγραμματισμού εμβολιασμού για τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ξεκίνησε λειτουργία την περασμένη Δευτέρα. Οι εμβολιασμοί για παιδιά και βρέφη ξεκίνησαν την ίδια ημέρα για όσους είναι άνω των 12 ετών, ενώ για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών προγραμματίζονται για τις 23 του μήνα. Ο εμβολιασμός συνιστάται για τα άτομα άνω των 60 ετών, τα βρέφη, τα παιδιά, τους ενήλικες από 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα, τους ανοσοκατεσταλμένους, τις έγκυες γυναίκες και τους επαγγελματίες υγείας. Το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο έχει προμηθευτεί η χώρα μας σε περίπου 1,6 εκατομμύρια δόσεις, αποτελείται από την επικαιροποιημένη έκδοση που καλύπτει το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 του ιού, γνωστό και ως “Eris”. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής δόσεων ανά πάσα στιγμή από μια “δεξαμενή” τεσσάρων εκατομμυρίων εμβολίων, σύμφωνα με τη σύμβαση προμήθειας εμβολίων.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ανταπόκριση των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι εξαιρετικά θετική, καθώς ο αυξημένος αριθμός εμβολιασμών έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία. Η ανησυχία βέβαια είναι μεγάλη, καθώς πρόσφατα καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από γρίπη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο των εποχικών ιώσεων. Καθώς η επίδραση της γρίπης αυξάνεται, όπως και άλλων εποχικών ιώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή του πληθυσμού.

    Συνεχίζοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Υγείας, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα και να εμβολιαστούμε ανάλογα έχοντας υπόψη την σημασία της προστασίας της δικής μας και της κοινότητας υγείας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα