1 Μαΐου 2024

    Ο νέος τίτλος τουυ μου: “Η συναρπαστική ιστορία του Scrabble: Ένα παιχνίδι που άλλαξε τον κόσμο”

    Η ιστορία του Scrabble ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες, όταν ο Άλφρεντ Μόσερ Μπατς, ένας αμερικανός αρχιτέκτονας, ανακάλυψε το πάθος του για τα επιτραπέζια παιχνίδια μετά την απόλυσή του το 1931. Αναρωτήθηκε γιατί όλα τα παιχνίδια δεξιοτήτων όπως το σκάκι ήταν τόσο απαιτητικά για τον μέσο παίκτη και αποφάσισε να εφεύρει ένα νέο παιχνίδι που θα συνδύαζε τη γνώση με την τύχη.

    Έτσι, το 1931 συλλάβει την ιδέα του “Λέξικου”, ένα παιχνίδι όπου οι παίκτες έπρεπε να σχηματίζουν λέξεις με μια συλλογή γραμμάτων. Καθόρισε την αξία κάθε γράμματος βασιζόμενος στη συχνότητα εμφάνισής του στη New York Times. Παρόλα αυτά, η αίτηση για ευρεσιτεχνία απορρίφθηκε το 1933 και οι κατασκευαστές παιχνιδιών αρνήθηκαν να υλοποιήσουν την ιδέα του.

    Αναζητώντας την αναγνώριση που του άξιζε, ο Μπατς κατασκεύασε περίπου 200 αντίγραφα του παιχνιδιού τα οποία πούλησε σε φίλους και συγγενείς του. Το 1938, πρόσθεσε έναν πίνακα πάνω στον οποίο τοποθετούνταν τα γράμματα με τη λογική του σταυρόλεξου και μετονόμασε το παιχνίδι σε “Criss-Crosswords”. Ωστόσο, αυτή η παραλλαγή δεν είχε μεγάλη επιτυχία και ο Μπατς αποφάσισε να επιστρέψει στον χώρο της αρχιτεκτονικής.

    Το 1948, ο Τζέιμς Μπρούνοτ, ένας από τους πρώτους παίκτες του Criss-Crosswords, πλησίασε τον Μπατς με την πρόταση να αναλάβει τη μαζική παραγωγή του παιχνιδιού. Αλλάξανε τους κανόνες, τον πίνακα και του έδωσαν ένα νέο όνομα. Τον Δεκέμβριο του 1948, λάβανε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το Scrabble και κατοχύρωσαν το εμπορικό σήμα. Η παραγωγή ξεκίνησε στο σαλόνι του σπιτιού του Μπρούνοτ, προμηθευόμενοι τα κομμάτια από ποικίλους κατασκευαστές.

    Το Scrabble ξεκίνησε να γίνεται δημοφιλές όταν ο πρόεδρος της “Macy’s”, Τζακ Στράους, ανακάλυψε το παιχνίδι και αποφάσισε να το προωθήσει. Μέσα σε ένα χρόνο, το Scrabble άρχισε να πουλάει 6.000 κομμάτια την εβδομάδα, με αποτέλεσμα ο Μπρούνοτ να πουλήσει τα δικαιώματα στην κατασκευάστρια εταιρία “Selchow and Righter”. Η αυστραλιανή εταιρία J.W. Spear & Sons αγόρασε τα δικαιώματα για όλο τον κόσμο το 1968, και από το 1994 αυτά βρίσκονται στην κατοχή της Mattel Inc.

    Το πρώτο Πρωτάθλημα Scrabble διοργανώθηκε το 1991 στο Λονδίνο, ενώ οι ιδρυτές του παιχνιδιού, ο Άλφρεντ Μπατς και ο Τζέιμς Μπρούνοτ, δεν ζούσαν για να δουν αυτή την επιτυχία. Ο Μπατς απεβίωσε το 1993, απολαμβάνοντας ως τα γεράματα το παιχνίδι που είχε εφεύρει, ενώ ο Μπρούνοτ έφυγε από τη ζωή το 1984.

    Η ιστορία του Scrabble είναι μια συναρπαστική περιπέτεια που έδωσε στον κόσμο ένα από τα πιο δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια. Το Scrabble συνεχίζει να ενθουσιάζει και να διασκεδάζει εκατομμύρια παίκτες σε όλον τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι η δημιουργικότητα και η φαντασία μπορούν να δημιουργήσουν καταπληκτικά πράγματα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα