30 Απριλίου 2024

    Ερευνητές δημιουργούν ένα οικοδομικό υλικό που μετατρέπεται σε βιότοπο για μέλισσες

    Ένα οικοδομικό υλικό μπορεί να γίνει καταφύγιο για μέλισσες ακόμα και στον αστικό ιστό μίας μεγαλούπολης; Αυτό είναι το ερώτημα που έθεσαν οι επιστήμονες της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), και προσπάθησαν να απαντήσουν δημιουργώντας ένα καινοτόμο οικοδομικό προϊόν. Πρόκειται για ένα τούβλο που μπορεί να αποτελέσει φυσικό οικοσύστημα για την ανάπτυξη και εκκόλαψη των μελισσών επικονιαστών, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως σύγχρονο δομικό υλικό για “πράσινες” τοιχοποιίες.

    Το καινοτόμο τούβλο δοκιμάστηκε επιτυχώς στο εργαστήριο “Ωπλισμένου Σκυροδέματος και Αντισεισμικών Κατασκευών” του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μια εκδήλωση στην Καβάλα, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και μελισσοκόμοι.

    Το τούβλο αυτό δημιουργήθηκε με στόχο να αποτελέσει ένα ασφαλές δομικό υλικό για φέρουσες τοιχοποιίες, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως καταφύγιο για τις μέλισσες. “Απώτερος στόχος είναι να είναι ένας ασφαλής χώρος για τις μέλισσες, όπου μπορούν να προστατευθούν και να αφήσουν τα αβγά τους”, αναφέρει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Χαλιορής, αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΔΠΘ.

    Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται παγκοσμίως, και οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως η επέκταση της χρήσης τοξικών φυτοφαρμάκων, η κλιματική αλλαγή και η αστικοποίηση. Οι μέλισσες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας, καθώς αναλαμβάνουν την επικονίαση των φυτών και την παραγωγή του μελιού.

    Με αυτό το καινοτόμο τούβλο, οι επιστήμονες ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα φιλικό περιβάλλον για τις μέλισσες και να ενθαρρύνουν τη δημιουργία φυσικών οικοτόπων για την ανάπτυξη των επικονιαστών μελισσών. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουν να βοηθήσουν στη διατήρηση της μέλισσας και να συμβάλουν στην προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

    Share:

    Σχετικά Άρθρα