3 Μαΐου 2024

    Καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού: Μία αυξανόμενη απειλή για την υγεία μας

    Κάθε χρόνο, παγκοσμίως καταγράφονται περίπου 1,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, με την εκτίμηση να φθάνει τα 2,2 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Τα κρούσματα καρκίνου του ορθού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονται σε περίπου 125.000 ετησίως. Στην Ελλάδα, το 2020, διαγνώστηκαν 6.529 νέα κρούσματα καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού με 3.431 θανάτους.

    Παρόλο που ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι πιο συνηθισμένος σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, με περίπου 70% των περιπτώσεων να αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου αυτού σε άτομα κάτω των 50 ετών και μείωση στους ηλικιωμένους κατά 2,2% και 2% αντίστοιχα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

    Για να αντιμετωπιστεί αυτό το υψηλό ποσοστό καρκίνου, η Ελληνική Εταιρεία Κολοπρωκτολογίας διοργανώνει το «2nd Athens Coloproctology Meeting για τον καρκίνο του ορθού και του πρωκτού», την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου, με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση των επιστημόνων στον τομέα αυτόν. Στο συνέδριο, διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μοιραστούν τις γνώσεις τους και θα συζητήσουν τα νέα ευρήματα και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτού του είδους καρκίνου.

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο 3ος συνηθέστερος καρκίνος στους άντρες και ο 2ος στις γυναίκες, αποτελώντας επίσης την δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι πεθαίνουν περίπου 935.000 άνθρωποι λόγω αυτού του είδους καρκίνου, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί στα 1.100.000 μέχρι το 2030. Περίπου το 40% των καρκίνων του παχέος εντέρου αναπτύσσονται στο ορθό, τα κατώτερα είκοσι εκατοστά του εντέρου.

    Ο καρκίνος του πρωκτού συνήθως οφείλεται στη μόλυνση από τον ιό HPV και αφορά κυρίως άτομα ηλικίας 55-64 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για ασθενείς με ανοσοκαταστάλματα και για όσους έχουν πρωκτικές σεξουαλικές επαφές. Παρόλο που η αντιμετώπιση του καρκίνου του πρωκτού είναι συνήθως συντηρητική, με συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη μόνο σε περιπτώσεις η αγωγή αποβεί ανεπιτυχής.

    Για να επιτευχθούν οι καλύτερες θεραπευτικές αποτελέσματα και η αντιμετώπιση του καρκίνου να είναι προσαρμοσμένη σε κάθε ασθενή ξεχωριστά, η επερχόμενη συνάντηση θα επικεντρωθεί στη συνεργασία των ειδικών από διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, όπως χειρούργοι, ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, ακτινολόγοι και παθολογοανατόμοι. Μέσα από στρογγυλές τράπεζες, εισηγήσεις, ομιλίες, εργαστήρια και συζητήσεις, οι επιστήμονες θα ανταλλάξουν τη γνώση τους και θα αναδείξουν τις βέλτιστες θεραπευτικές πρακτικές για την επίλυση του προβλήματος.

    Η ογκολογική κοινότητα ελπίζει ότι η ευρεία συμμετοχή των εφήβων στον εμβολιασμό κατά του ιού HPV, θα οδηγήσει στη μείωση του καρκίνου του πρωκτού και θα επιφέρει πραγματική αλλαγή στην πάλη κατά αυτής της μορφής καρκίνου, με παρόμοια ελπίδα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

    Το «2nd Athens Coloproctology Meeting για τον καρκίνο του ορθού και του πρωκτού» αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύτιμο επιστημονικό γεγονός, προσφέροντας νέα ευρήματα και αποτελέσματα που θα επηρεάσουν τον τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης αυτού του είδους καρκίνου.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα