30 Απριλίου 2024

    Μαζί σε αυτή τη φάση της ζωής: Ανακαλύπτοντας την ευκαιρία της εμμηνόπαυσης

    Για πολλά χρόνια, η εμμηνόπαυση και η κλιμακτήριος ήταν θέματα που περιβάλλονταν από ταμπού. Οι γυναίκες ένιωθαν διστακτικές να μιλήσουν ανοιχτά για αυτά, λόγω των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν τα τελευταία χρόνια, καθώς πλέον ακούμε συχνά για περιπτώσεις πρόωρης ή πρώιμης εμμηνόπαυσης, με γυναίκες να αντιμετωπίζουν συναισθηματική απογοήτευση και δυσκολίες στη γονιμοποίηση πριν από τα 40 τους χρόνια.

    Είναι σημαντικό να αναλύσουμε πώς ξεκινούν τα συμπτώματα αυτής της φυσιολογικής διαδικασίας. Οι ακανόνιστες περίοδοι, η μεγάλη ή χαμηλή αιμορραγία, οι εφίδρωσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, η ξηρότητα του δέρματος και του κόλπου, η αύξηση του βάρους, οι εξάψεις, η θλίψη, ο θυμός και η αλλαγή της συναισθηματικής διάθεσης, είναι κάποια από τα συμπτώματα που συνοδεύουν αυτή τη φάση. Οι χαμηλές επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης είναι υπεύθυνα για αυτές τις αλλαγές.

    Καμία γυναίκα δεν είναι προετοιμασμένη για αυτήν τη φυσιολογική εξέλιξη. Επιπλέον, οι στερεότυποι του κοινωνικού περιβάλλοντος μας προωθούν να γιορτάσουμε τη νεότητα και να απορρίψουμε την ιδέα της γήρανσης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες με επιρροή προσπαθούν να ανοίξουν διάλογο για να βοηθήσουν τις γυναίκες να περάσουν αυτήν τη μετάβαση, αισθανόμενες ότι δεν έχουν αποτύχει και ότι η νιότη τους δεν έχει τελειώσει. Η ηθοποιός Naomi Watts είναι ένα παράδειγμα αυτής της προσπάθειας, αφού δημιούργησε μια εταιρεία για να υποστηρίξει τις γυναίκες σε αυτήν τη φάση της ζωής τους, μετά από την αποκάλυψη ότι πλησίαζε την εμμηνόπαυση.

    Ωστόσο, η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από και άλλα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα. Μετά τον αποχωρισμό των παιδιών που φεύγουν από το σπίτι, η γυναίκα αντιμετωπίζει την αδειά φωλιάς και τον συναισθηματικό φόρτο που συνοδεύει αυτή την αλλαγή. Επιπλέον, μπορεί να βιώσει ένα διαζύγιο, ασθένειες ή απώλειες αγαπημένων προσώπων, όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή της.

    Ωστόσο, όταν μια γυναίκα έχει καλή ψυχολογία και υποστηρικτικό περιβάλλον, μπορεί να αντιμετωπίσει την εμμηνόπαυση ως μια θετική εμπειρία. Δεν είναι μια πάθηση, αλλά μια φυσιολογική φάση στη ζωή μιας γυναίκας. Αντί να ανησυχεί για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, η σεξουαλική ζωή της μπορεί να απολαμβάνεται χωρίς άγχος.

    Επίσης, η εμμηνόπαυση μπορεί να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας παλιές κακές συνήθειες και να υιοθετήσουμε έναν νέο τρόπο ζωής. Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος και η ανακάλυψη νέων χόμπι μπορούν να αποτελέσουν μέρος αυτού του νέου τρόπου ζωής. Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε ανοιχτό διάλογο με τον γυναικολόγο μας και να εξετάσουμε τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, αν απαιτείται. Σημαντική είναι επίσης η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς, ειδικά σε περιπτώσεις αυξημένου άγχους και κατάθλιψης.

    Ευχαριστούμε θερμά την κα Σάντρα Τσιλιγγερίδου, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Ένωσης Ατομικής Ομαδοθεραπείας και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, για την πολύτιμη συνεισφορά της.

    Αυτά είναι μερικά νέα λόγια και ο νέος τίτλος για”Εμμηνόπαυση: Τελικά πόσο επηρεάζει την ψυχολογία μιας γυναίκας;”. Η εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελέσει μια νέα ευκαιρία για τις γυναίκες να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να ανανεωθούν και να απολαύσουν μια νέα φάση στη ζωή τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα